Waarom is kauwen zo belangrijk voor honden?

Wolven kauwen in de natuur veel op botten en de huid van hun prooi. Dat houdt hun gebit schoon en het tandvlees gezond. Onze honden hebben deze kauwbehoefte nog steeds. Dit is niet alleen goed voor hun gebit, maar ook voor het geestelijk welzijn.

Kauwen om het gebit schoon te houden

Het kauwen op het juiste materiaal werkt als een soort natuurlijke tandenborstel. Het houdt het gebit dus schoon door langs de tanden te schrapen. Het kan dan ook heel nuttig zijn om je hond juist na het eten iets te kauwen te geven.

Kauwen om probleemgedrag tegen te gaan

Honden kunnen spullen kapot maken om verschillende redenen. Sommige dieren hebben een grote kauwbehoefte, maar ook stress en verveling kunnen zich uiten in destructief gedrag. Natuurlijk is het noodzaak om dit eerst aan te pakken met professionele hulp of het bieden van meer uitdaging, maar het aanbieden van goed kauwmateriaal kan hierbij ondersteuning bieden. 

Pups die tanden aan het wisselen zijn hebben vaak ook een hogere kauwbehoefte. Niet alleen kauwmateriaal maar ook kauwspeelgoed als een flos kan hierbij ondersteuning bieden.

Kauwen heeft een kalmerende werking, waarbij endorfine vrijkomt. Daardoor gaat de hond zich prettiger voelen en zal hij zich makkelijker kunnen ontspannen. Maar omdat onze honden van nature dus veel kauwen is het eigenlijk van belang dat iedere hond de mogelijkheid heeft om te kauwen. Het past dus prima binnen de dagelijkse bezigheden van je hond. 


Wat geef je en waar let je op?

Kijk altijd goed hoe je hond kauwt. Sommige dieren kauwen alles kapot en hebben alles in no-time op, terwijl andere honden de tijd nemen. Kijk eerst goed wat voor kauwer je hond is en pas het materiaal hierop aan. Om echt effect te hebben is het ook belangrijk dat je hond langere tijd aan het kauwen is. Een wat taai kauwmateriaal is ideaal, dit is niet zodanig hard dat het de tanden beschadigt maar niet heel makkelijk kapot te bijten. Een bullepees of een stuk buffelhuid bijvoorbeeld is ideaal.

Goed kauwmateriaal mag wat hard zijn, maar liefst niet zo hard als bijvoorbeeld botten van runderen. Dit kan de tanden bij intensief kauwen juist beschadigen, vooral bij fanatieke knagers. Botten die kunnen splinteren (zoals gerookte parmabotten) of waar grotere harde stukken af kunnen breken kunnen de organen beschadigen of tot verstopping leiden. Botten van bijvoorbeeld de nek en ribben zijn vaak minder hard dan van dragende botten of knieën. Kauwt je hond heel rustig zonder dat er stukken afbreken, dan kan zo’n hard bot weer geen kwaad. Let er bij mergpijpjes altijd op dat het gat zodanig groot is dat het niet over de kaak van je hond kan schieten en vast komt te zitten. Daarnaast leveren kauwstokjes waar veel granen en/of suikers in zitten geen bijdrage aan de gezondheid van het gebit. Ze laten juist meer vuil achter tussen de tanden.

De natuurlijk gedroogde kauwmaterialen zijn vaak het beste voor de hond. Voorbeelden zijn pensstaafjes, luchtpijpen, bullepezen, gedroogde runderhuid, oren of zalmhuid. Ook veilige voerspeeltjes zoals de KONG kunnen heel nuttig zijn. Je kunt ze vullen met iets wat de hond lekker vindt. De meeste honden krijgen een KONG niet zomaar kapot en hebben er dus veel plezier van.

Wat is favoriet bij jouw hond?

Veel heerlijke kauwartikelen zijn te vinden in onze webshop: shop.beestenplein.nl!

Meer lezen over huisdieren? Meld je aan voor ons E-magazine!



Over de schrijver
Reactie plaatsen