Najaarsvakantie in Luxemburg

Eind september zijn we een weekje op vakantie geweest met ons dochtertje Elyn van ruim een jaar en met twee van onze hondjes: Koda en Yazoo waren de gelukkigen! 

Luxemburg als vakantieland

Ik vind Luxemburg in vele opzichten een fijn vakantieland. Ten eerste ligt het heel aardig naast de deur. Dat is lekker, want met een paar uur rijden ben je al op de plaats van bestemming. En het is ook maar een klein landje: moet je een uurtje rijden naar een plekje toe, dan is dat al “heel lang”. De natuur is ook echt prachtig mooi, er valt heel veel te wandelen op niet al te zware routes, de dorpjes zien er hartstikke leuk uit met hun gekleurde en goed onderhouden huisjes, je zit vlakbij de Duitse grens en je kan dus ook heel makkelijk een dagje naar Duitsland (Trier bijvoorbeeld) en er zijn veel kastelen om te bezoeken. Het enige risico dat je loopt is dat het weer niet geweldig is, vandaar dat ik het vooral fijn vind om een stacaravan of huisje te boeken. Maar deze keer gingen we met de caravan en we hadden het geluk om de hele week nog prachtig zonnig weer te hebben! 

Honden welkom

Op heel veel plaatsen zijn honden welkom. Dat is heel fijn, want veel wandelingen kan je dan combineren met en terrasje, maar ook met een bezoek aan de meeste kastelen die Luxemburg rijk is. Ze kunnen zelfs mee tijdens een kanotochtje, zo weten we nog van een paar jaar geleden. Op onze camping “Auf Kengert”, dichtbij het stadje Larochette, hadden we een heerlijk stekkie pal naast het bos. Fijn om ze even uit te laten, maar ook een prima beginpunt van enkele mooie wandelingen. Overigens is deze camping echt een aanrader voor gezinnen met kleine kinderen, omdat ze er extra faciliteiten hebben (kindertoilet, douchebakken, etc.), een groot speelveld met speeltuin, een indoor-speelruimte en een blote-voeten-pad.

 

Wandelen 

Overal in Luxemburg kun je heerlijk wandelen in mooie omgevingen, maar persoonlijk vind ik het de streek Mullertal wel het allermooist met de overdadig groene bossen, bosbeekjes, heuvels en de leuke paadjes die daardoorheen liggen. Rondom elk dorp of stadje lopen meerdere wandelroutes van verschillende lengtes, wij hebben er een aantal gelopen rondom Larochette. Ze waren niet zwaar maar wel heel erg mooi. Een voorzichtige hond zou door de bossen op de meeste stukken los mee kunnen. Heb je een hond die als een dolle gaat rennen (zoals onze Koda) dan kan je ze beter aan de lijn houden om valpartijen of gevaar bij een onverwachte autoweg te voorkomen. Het mooiste stukje vind ik rondom de wolvenkloof, Perekop en Hohllay grotten (allemaal tussen Berdorf en Echternach), maar eigenlijk heeft elke wandeling zijn eigen charme.

 

Kastelen 

In Luxemburg zijn veel kastelen en ruines te bezichtigen. Honden mogen op de meeste locaties (behalve gemeubileerde kastelen of ruimtes) gewoon mee naar binnen. Wij hebben deze vakantie een bezoek gebracht aan het kasteel in Larochette tijdens onze rondwandeling L5 en het kasteel Bourscheid. Yazoo is zes jaar geleden samen met Noa al eens in het kasteel Beaufort geweest. Houd je van ruines? Dan zijn deze gebouwen met hun verhalen zeker de moeite waard!

Steden 

De kleine stadjes in Luxemburg zijn prima te bezichtigen met een hond. Wil je een bezoek brengen aan een wat grotere stad? Zoek dan van tevoren goed uit wat je wilt gaan doen en of dat te combineren valt met de hond. En of je je hond er uberhaupt een plezier mee doet om hem mee te nemen naar een drukke stad. Wij hebben Trier bezocht zonder honden, omdat we ze de drukte niet aan wilden doen, maar ze waren bij alles wat we bezocht hadden wel welkom. Meer lezen over onze vakantie-avonturen? Dat kan op www.hondenmama.nl!

Over de schrijver
Reactie plaatsen