5 tips voor het socialiseren van je hond

Voor pups, maar ook nog voor volwassen honden, is socialisatie heel belangrijk. Het leert ze de wereld om zich heen te kennen en te begrijpen. Het is hierbij wel van cruciaal belang dat je dit als eigenaar op de juiste manier begeleidt. Want anders kan het blootstellen aan bepaalde situaties juist een averechts effect hebben en tot traumatische ervaringen leiden. Wat is belangrijk om te weten?

Socialiseren is niet hetzelfde als blootstellen

Als je op de juiste manier socialiseert krijgt je hond de juiste begeleiding van jou. Socialiseren betekent niet dat je je hond blootstelt aan zoveel mogelijk nieuwe dingen en het hem zelf laat uitzoeken. Zeker als je hond het spannend vindt is het belangrijk dat je hem steun geeft.

Probeer je hond eerst aan te moedigen om zelf te gaan onderzoeken. Op die manier heeft hij zelf de controle over de situatie en dat geeft zelfvertrouwen. Ga je je hond dwingen om ergens te gaan kijken? Dat kan stressvol zijn omdat hij dan geen eigen controle meer heeft over de situatie en de nieuwe prikkels niet in zijn eigen tempo kan verwerken. Zo kan het juist een hele vervelende ervaring worden!

Als je hond angstig blijft kan je hem altijd proberen te lokken met je stem of met iets lekkers en hem daarna uitbundig te belonen. Grijp ook altijd in en haal je hond uit de situatie als je ziet dat de ervaring vervelend gaat worden. Hierdoor krijgt je hond ook meer vertrouwen in jou als eigenaar.

Zoveel mogelijk is niet altijd beter

De nadruk ligt bij socialisatie niet op de hoeveelheid die je socialiseert, maar de manier waarop. Als de indrukken positief of in ieder geval niet negatief zijn, is dat belangrijker. Een goede begeleiding van je hond is veel belangrijker. Jij als eigenaar moet er voor je hond zijn om hem te ondersteunen. Maar natuurlijk is het wel belangrijk dat je hond voldoende nieuwe situaties meemaakt waar hij later vaker mee in aanraking zal komen.


Langer is niet altijd beter

Juist niet zelfs! Korte, positieve indrukken zijn belangrijk en vooral jonge honden hebben meer aan een niet al te lange nieuwe indruk. Dit voorkomt ook dat je hond overprikkeld raakt.


Zorg voor rust

(Jonge) honden hebben tijd nodig om ervaringen te verwerken. Zo kan het lichaam ook herstellen. Naast voldoende prikkels hebben honden dus ook juist voldoende rust nodig. Geef je hond hier dus de gelegenheid voor, zeker als ze nieuwe of spannende dingen hebben meegemaakt.


Herken stress-signalen bij honden

Hieraan zie je dat je hond iets spannend vindt en zo kan je hem op de juiste manier ondersteunen, aanmoedigen of uit de situatie halen als je teveel stress-signalen ziet. Dan kan je je hond dus ook op tijd zijn rust geven. Zo herken je stress-signalen bij honden.



Over de schrijver
Reactie plaatsen