Aai- en Knuffelploeg

mevrouw met kip
De doelstelling van Beestenplein is een bijdrage te leveren aan het welzijn van huisdieren en hun eigenaren meer te laten genieten van hun huisdieren. Maar wij vinden ook dat IEDEREEN de mogelijkheid moet hebben om in contact te komen met huisdieren om hun gezelschap te ervaren.

Hoe kan de aai- en knuffelploeg helpen?

aai en knuffelploeg16
Het aaien van dieren heeft kalmerende en positieve effecten op mensen. Ze oordelen niet, zoals mensen vaak wel doen, zodat ze hun zorgen even kunnen vergeten. Daarnaast kunnen dieren positieve effecten hebben op volwassenen en kinderen met gedragsstoornissen.
lees meer
aai en knuffelploeg
Leren door te ervaren, door te doen en met de juiste kennis. Voor ieder niveau en voor iedere leeftijd.
lees meer
kip en cavia
Onze aai- en knuffelploeg bestaat uit honden, cavia's en kippen.  Deze dieren zijn geselecteerd op hun karakter en dragen ieder op hun eigen manier bij aan een uniek bezoek.
lees meer

Zorginstellingen

Het aaien van dieren heeft kalmerende en positieve effecten op mensen. Ze oordelen niet, zoals mensen vaak wel doen, zodat ze hun zorgen even kunnen vergeten. Daarnaast kunnen dieren positieve effecten hebben op volwassenen en kinderen met gedragsstoornissen.

Hoe mensen tijdens een bezoek van de dieren willen genieten mogen ze zelf bepalen. Er wordt dus niet gedwongen om een dier te aaien of op schoot te houden als iemand dat niet wilt. Voor het bezoek stemmen we af wat het doel is, welke diersoorten er meegaan en welke eventueel andere wensen er nog zijn.


Tijdens een bezoek brengen we eerst de dieren binnen in hun vervoersmandjes. Vervolgens mogen ze wennen aan de omgeving en vertellen wij wat meer over de dieren en over het doel van het bezoek. Daarna gaan we rond met de dieren en spelen we in op de wensen van de aanwezigen. We kunnen bijvoorbeeld dieren op tafel of op schoot zetten om te aaien, of ze juist in de ren laten om naar te kijken. 

Gastlessen op scholen

aai en knuffelploeg

Wat maakt een gastles zo bijzonder? 

Leren door te ERVAREN

Leren gaat het beste en is het leukste wanneer je ervaart. Ervaren laat een diepe indruk achter. 

Leren door te DOEN

Actief bezig zijn met het onderwerp is effectiever dan passief luisteren. En veel leuker natuurlijk! 

De JUISTE KENNIS

Om gedegen kennis over te dragen moet je gedegen kennis bezitten!


aai en knuffelploeg

Voordelen van een gastles

  • Geen grote voorbereiding of geregel. Meestal wordt alles wat nodig is meegenomen.
  • Toegang tot specialistische kennis, met name op het gebied van cavia's, honden en voeding
  • Afwisseling voor studenten
  • Ander perspectief op onderwerpen
  • De dieren van onze aai- en knuffelploeg kunnen ingezet worden indien gewenst en voor het juiste doel. Hiertoe behoren honden, cavia’s, kippen en konijnen.
  • Op eigen locatie of op onze locatie in Dongen

Voorbeelden van gastlessen

aai en knuffelploeg

Over cavia’s, honden en kippen met onze aai- en knuffelploeg om ze meer over hen te leren en om ze dieren van dichtbij te laten ervaren.

gastles koning willem 1

Gastles voor middelbare scholieren “zorg en welzijn” 

Over de effecten van dieren op ouderen met presentatie en aanwezigheid van onze aai- en knuffelploeg.

workshop kruiden knaagdieren en konijnen

Voor knaagdieren en konijnen met theorie en daarna praktijkopdrachten met grondstoffen en mixen.

Kip aai en knuffelploeg02

Presentatie 

Over de positieve effecten die dieren op ouderen met dementie hebben met naderhand vragen en zelf ervaren wat dieren doen met de aai- en knuffelploeg.

Noa knuffelploeg01

Over het welzijn van honden in het gezin. Over natuurlijke gedragsbehoeftes en hoe je daar rekening mee kunt houden. 

Onze dieren

Noa is een doodle, geboren in 2010 en inmiddels dus al aardig op leeftijd. Ze is zeer rustig en voelt bijzonder goed aan met wie en hoe ze contact kan maken.


Onze cavia's zijn afkomstig van onze caviaopvang en allemaal als herplaatser bij ons gekomen. We nemen alleen dieren mee die een stabiel en rustig karakter hebben, zodat het bezoek voor hen ook prettig is.
Onze Wyandotte-kippen zijn erg gezellig en nieuwsgierig. Meestal hebben ze tijdens een bezoek wel zin om even op schoot te zitten.Voorwaarden en dierwelzijn

Wij hanteren niet veel voorwaarden aan ons bezoek, maar vinden het belangrijk dat er met de volgende zaken rekening gehouden wordt:
Te allen tijde dient er RESPECTVOL omgegaan te worden met de dieren. Dat betekent dat er rekening gehouden dient te worden met het natuurlijke gedrag van dieren en het feit dat het levende wezens zijn die ook als zodoende behandeld dienen te worden. Een bezoek moet voor de dieren altijd plezierig zijn. 

*

De mensen of kinderen dienen affiniteit met dieren te hebben, geen allergieën en geen angsten.

*

Een bezoek is op eigen risico, Beestenplein is niet verantwoordelijk voor schade die door een bezoek ontstaat. Houd er ook rekening mee dat dieren rommel kunnen maken en dat ze haren achterlaten op kleding.

*

Als de temperaturen te hoog of te laat zijn kunnen we genoodzaakt zijn om een bezoek korter te maken of af te zeggen. De dieren kunnen dan namelijk last krijgen van te grote temperatuurschommelingen en ziek worden.