Cavia’s hebben van nature een erg efficiënte calciumhuishouding. Veel van het calcium en fosfor dat ze opeten worden ook opgenomen door het lichaam. En een overschot wordt door de nieren ook weer uitgescheiden, maar dat gebeurt veel meer dan bij de meeste andere diersoorten. Hierdoor is de pH in de urine hoger dan bij andere diersoorten (7,4 tot 8,4). Dat is heel handig in de natuur, waar de kans op een tekort aan mineralen groot is. Maar voor onze huiscavia’s kan dat al snel leiden tot blaasproblemen.
Symptomen en diagnose
De twee meest voorkomende blaasproblemen bij cavia’s zijn een blaasontsteking en blaasgruis of -stenen. Beide zijn erg pijnlijk en kunnen dodelijk zijn. De symptomen van deze aandoeningen lijken nogal veel op elkaar: de cavia piept bij het plassen, soms tilt hij hierbij zijn achterlijf steeds op, hij kan bloed plassen en de cavia heeft vaak een slechte eetlust.
De dierenarts kan met een urineonderzoek en eventueel een röntgenfoto of echo kijken of er ook daadwerkelijk blaasproblemen zijn. In het geval van een blaasontsteking is een combinatie van een antibioticum en pijnstiller nodig. Blaasgruis en kleine blaasstenen kunnen soms met een spoeling verwijderd worden, maar bij grotere stenen is een operatie vaak nodig. En natuurlijk is het noodzakelijk om je cavia extra te verwennen, zodat zijn eetlust goed blijft!
Preventie
Wanneer de gezondheid van je cavia in gevaar komt is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk en niet altijd te voorkomen. Maar er zijn wel degelijk maatregelen die je kunt nemen om het risico op blaasproblemen zo klein mogelijk te maken. Met voeding kun je heel wat doen:
- Zorg in de eerste plaats dat je cavia genoeg drinkt of veel vocht binnen krijgt, zodat hij veel plast. Dit spoelt de organen goed en vermindert de kans op problemen aanzienlijk. Drinkt hij niet veel maar werkt hij wel iedere dag een enorme hoeveelheid groenten weg? Daar zit natuurlijk ook veel vocht in en is dus ook goed.
- Geef timotheehooi in plaats van gewoon hooi. Timothyhooi is van nature armer in calcium en bevat wel alle andere goede eigenschappen van hooi.
- Ondersteun met een kruidenmix die hiervoor is samengesteld, zoals de Pippa&Koda Urinewegenmix. Deze mix heeft een laag calciumgehalte en bevat kruiden met o.a. vochtafdrijvende eigenschappen en een verzachtende werking.
- Geef vooral veel calciumarme groenten, zoals wortel, andijvie, radijs, sla en paprika.
- Geef beperkt calciumrijke en nitraatrijke groenten, zoals spinazie, peterselie en kool.
- Geef wat vaker vochtafdrijvende groenten, zoals (bleek)selderij, komkommer en andijvie.
- Eet je cavia weinig brokjes, dan kun je hem wat extra vitamine D bijgeven in druppels (voor kinderen). Vitamine D is belangrijk voor een goede calciumhuishouding.
- Zorg voor ruim voldoende beweging, want dat is goed voor een goede huishouding van voedings- en afvalstoffen.
Handige producten voor cavia’s met blaasproblemen lees je in het artikel 3 superfijne voedingen voor cavia’s met blaasproblemen!
Liever luisteren? Dat kan via de Pootjes Podcast op Spotify of Facebook!