Speelgoed en snackjes die gevaarlijk zijn voor cavia’s

Speelgoed en snackjes die gevaarlijk zijn voor cavia’s

Er wordt heel wat speelgoed en lekkers verkocht voor onze cavia’s. Hoewel veel dingen gezond of vrij onschuldig zijn, is er ook veel te koop wat niet goed voor ze is of zelfs dodelijk kan zijn, zelfs als er een cavia op de verpakking staat afgebeeld.

Loopwielen en hamsterballen

Hoewel ze niet specifiek voor cavia’s verkocht worden denken sommige baasjes dat cavia’s een loopwiel nodig hebben. Dat is echter niet het geval, ze zijn zelfs gevaarlijk voor ze! Hamsters hebben de behoefte om kilometers per dag te lopen, cavia’s zijn een stuk luier en doen dat niet. Daarnaast is hun rug vrij zwak en is de kans op rugletsel in een wiel dat gemaakt is voor hamsters groot. Hetzelfde geldt voor hamsterballen. Deze zijn niet alleen slecht voor hun rug. Een cavia zal zich willen verstoppen en dat niet kunnen, wat niet alleen tot traumatische ervaringen leidt maar ook tot kans op ernstige verwondingen als hij in paniek raakt. Cavia’s hebben veel meer aan een grote kooi met eventueel een aparte speelren waar ze lekker kunnen bewegen en verstoppen.

Knaagstenen

Knaagstenen worden verkocht omdat ze zogenaamd belangrijk zijn voor het slijten van de tanden en omdat ze mineralen bevatten die de gezondheid van je cavia zouden bevorderen. Helaas zijn beide redenen niet waar. De tanden van cavia’s groeien altijd door. Als ze voldoende hooi eten en dit de hele dag door doen moet het hele gebit voldoende maalbewegingen maken om de tanden en kiezen te slijten. Een paar keer bijten aan een knaagsteen draagt dus niet echt bij. En als je dieren een goede uitgebalanceerde voeding krijgen van hooi, groente en droogvoer komen ze ook geen vitamines en mineralen tekort. Geef dus liever een andere soort hooi ter variatie om de hooiopname te stimuleren. Knaagstenen bestaan voor zo’n 80% uit ruwe as en daarvan is ongeveer 25% calcium. Het eten van deze stenen is niet alleen onnodig maar ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot blaasgruis of -stenen, die levensbedreigend kunnen zijn. Meer over knaagstenen vind je hier.


Zoutliksteen

Deze likstenen zijn voor cavia’s net zo gevaarlijk als knaagstenen en dus helemaal niet gezond. Als je dieren een uitgebalanceerde voeding krijgen hebben ze geen extra zout nodig.


Yoghurt-drops

Wegens de vaak grote hoeveelheid aan suikers en vetten passen deze snoepjes totaal niet bij het natuurlijke dieet van een cavia. Ze zijn slecht voor tanden en het verteringsstelsel en ze kunnen zorgen voor overgewicht, met alle gevolgen van dien. Het vetgehalte kan liggen op wel 20%, waar gewoon voer ongeveer 4% vet bevat. Een wel erg groot verschil! De drops, niet alleen de yoghurt-varianten, bevatten vaak ook nog melkproducten. Cavia’s kunnen dit niet goed verteren en er problemen van krijgen, wat ze nog slechter maakt voor hun gezondheid.


Cavia-harnas 

Een harnas ofwel een tuigje voor cavia’s met een lijntje eraan zouden eigenlijk niet verkocht moeten worden. Cavia’s zijn vluchtdieren. Ze houden niet van grote open ruimtes en als ze schrikken willen ze graag vluchten naar een veilige beschutte omgeving. Dat gaat niet met een tuigje om je lijf met een lijntje eraan. Zo’n harnas voor cavia’s is dus niet alleen totaal onnatuurlijk, maar kan een hele traumatische ervaring zijn voor cavia’s. Wil een cavia wegrennen en door het lijntje gestopt worden, dan loopt hij ook nog eens het risico om zijn rug te beschadigen als hij een rare beweging maakt. Daarnaast worden deze tuigjes voornamelijk gebruikt door kinderen, die cavia’s net wat makkelijker mee zullen sleuren dan volwassenen. Heel zielig voor zo’n diertje!


Kleurtjes in speelgoed 

Speelgoed kan geverfd zijn en deze kleurstoffen zijn niet goed voor cavia’s. Koop daarom liever speelgoed dat zijn natuurlijke kleur nog heeft of natuurlijk gekleurd is. Voorbeeld zijn houten speeltjes zonder kleuring, hooitunnels en wilgenrollen.

Wat dan wel? 

Cavia's houden vooral van eten en verstoppen. Hun natuurlijke voedingsbehoefte vraagt om een menu van veel vezels en is zo natuurlijk mogelijk. Past een speeltje of tussendoortje daar niet in? Dan kan je het beter niet geven!

Verantwoord speelgoed vind je in onze webshop onder de categorie speeltjes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen