Waarom een knaagsteen zo gevaarlijk is

Ze worden nog regelmatig geadviseerd om de tandjes van je knaagdieren en konijnen spik en span te houden. En regelmatig zien wij ze in de opvang in kooien hangen die meekomen: knaagstenen en zoutlikstenen voor knaagdieren. Nog een bijkomend voordeel: er zitten “extra mineralen in”!

Want ja, die tandjes groeien gewoon door en dan moeten ze natuurlijk wel goed slijten. En extra mineralen zijn altijd goed. Toch?

Waar bestaat zo’n knaagsteen eigenlijk uit? Voor het grootste deel uit mineralen. Het ruwe as-gehalte van zo’n ding is maarliefst ruim 80%. En daarin zit ook veel calcium, ongeveer 20%. Goed? Nee! Héél erg gevaarlijk….. De meeste knaagdiervoeders bevatten slechts 1% calcium en daar heeft je diertje echt wel genoeg aan. Wat gebeurt er als je knager dat blokje gips opeet? Dan krijgt hij teveel mineralen (en met name calcium) binnen. De kans is groot dat hij hierdoor enorme blaasstenen krijgt, want met zoveel calcium kan zijn lijfje niet overweg. Blaasstenen zijn gevaarlijk en zeer pijnlijk en moeten in de meeste gevallen operatief verwijderd worden. En dat is een hele zware ingreep voor zo’n klein beestje, zeker als hij al verzwakt is.

Ja maar.... Hoe slijten de tanden van knaagdieren en konijnen dan? Nou, in ieder geval niet door op een knaagsteen te kauwen (zie je het al voor je in de natuur?). Nee, daarvoor kauwen onze herbivore knaagdieren de hele dag door lekker op hooi, groente en kruiden. Hierin zitten namelijk zoveel vezels dat het doorgrondig fijngemalen moet worden door de tanden en kiezen. En door die maalbewegingen blijft het gebit van je knager wél spik en span!

En ben je bang dat je knaagdieren of konijnen te weinig mineralen binnenkrijgen? Wees gerust. Als je gewoon een goede kwaliteit brok bijgeeft, lekkere verse groente en veel variatie dan komen ze niets tekort.

Wil je iets extra’s geven om te knagen? Kies dan gewoon lekker voor onbespoten fruitboom-of wilgentakken, of voor speelgoed gemaakt van gedroogd gras, blad of takken. Bijvoorbeeld een leuke wilgenbal of gedroogde blaadjes!


Over de schrijver
Reactie plaatsen