3 superfijne voedingen voor cavia’s en konijnen met blaasproblemen
29 december 2022 

3 superfijne voedingen voor cavia’s en konijnen met blaasproblemen

Een aanzienlijk deel van de cavia's en konijnen die wij houden als huisdier heeft een gevoelige blaas of op een andere manier last van zijn urinewegen. Dat valt niet helemaal te voorkomen, maar met voeding kun je al heel wat voor deze dieren doen. We kijken naar drie producten die extra geschikt zijn voor blaaspatiëntjes.

(meer lezen over blaasproblemen bij cavia's doe je in dit artikel)

Timotheehooi

Thimothyhooi is een hooisoort met een lager calciumgehalte dan gewoon hooi. Dit ligt zo rond de 0,5%. Daarnaast is het vezelgehalte van deze hooisoort met zo’n 32% erg hooi, wat heel goed is voor het gebit en het spijsverteringsstelsel. Dit maakt het extra geschikt voor cavia’s die gevoelig zijn voor blaasproblemen, maar ook voor dieren die niets mankeren is het een erg gezonde afwisseling op het gewone hooi!

Er is een langvezelige en een kort gesneden verkrijgbaar. Die laatste kun je geven in een apart voerbakje of je kunt hem lekker mengen met wat gedroogde kruiden.

Langvezelig timotheehooi

Kortgesneden timotheehooi

Timotheehooi met kruiden

Pippa&Koda Urinewegen-mix

Deze mix van gedroogde kruiden is zo samengesteld dat het niet alleen een laag calciumgehalte bevat, maar ook op andere vlakken ondersteuning kan bieden. Zo zitten er kruiden in die een vochtafdrijvende werking hebben (zoals selderij) en nog wat extra verzachting kunnen bieden (zoals kamille). In combinatie met een hoog vezelgehalte van 25% en een laag energiegehalte is deze mix bijzonder geschikt als waardevol extraatje voor dieren met blaasproblemen. En natuurlijk ook voor alle gezonde cavia’s!

Lees meer over deze kruidenmix

Piep! Knabbelrol met kruiden of bloemen

Deze hooirollen bestaan enkel uit timotheehooi en kruiden. Dit maakt ze niet alleen supersmakelijk (ze verdwijnen bij sommige cavia’s wel héél snel) maar ook erg geschikt voor blaaspatienten.

Lees meer over de knabbelrol met kruiden of knabbelrol met bloemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen