Suikerziekte (diabetes) bij cavia’s

Liever luisteren op Spotify of kijken op Youtube?


De laatste jaren zien we steeds vaker diabetes bij cavia’s in de opvang of bij cavia’s van andere baasjes. Dat kan erfelijk zijn, maar ook het gevolg van verkeerde voeding. Wat is het, hoe herken en behandel je diabetes  bij cavia’s en niet onbelangrijk: hoe voorkom je suikerziekte zo veel mogelijk?

Wat is diabetes?

Diabetes, ofwel suikerziekte, is een ziekte waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt om alle glucose uit het bloed weg te nemen. Hierdoor wordt het bloedsuiker niet goed opgenomen in het lichaam, wat voor tal van problemen kan zorgen. Net als bij mensen heb je de erfelijke vorm, Diabetes type 1, die op jonge leeftijd meestal al optreedt. De alvleesklier produceert dan geen insuline. Diabetes typte 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Hierbij kan het lichaam te weinig insuline aanmaken , of de insulinegevoeligheid is verlaagd doordat er te vaak te veel glucose verwerkt moest worden, waardoor er meer insuline nodig is dan het lichaam kan maken. Vaak komt dit voor bij oudere dieren, maar als cavia’s de verkeerde voeding krijgen kan het al op een wat jongere leeftijd optreden.

Diagnose van diabetes

Bij mensen wordt een diagnose meestal gesteld door de suikerwaardes in het bloed te meten. Dit kan bij cavia’s ook. Daarnaast heeft een cavia met diabetes glucose in de urine zonder dat er sprake van een blaasonsteking is.

Symptomen

Veel cavia’s blijken nog redelijk goed tegen hoge glucosewaarden te kunnen, maar bij een gevoeligheid kunnen ze suikerziekte ontwikkelen. Dat kan tot allerlei problemen leiden voor de cavia.

Als eigenaar kun je zien:

  • Meer drinken, want hoge suikerwaarden moeten verdund worden met water.
  • Meer plassen, omdat er meer gedronken wordt.
  • Verstoorde hormoonbalans, wat bijvoorbeeld kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of cystes.
  • Staar op de ogen, vaak heel typisch verkleuring van de lens.
  • Vaker blaasonsteking.
  • Meer honger, omdat de energieopname verstoord is.
  • Overgewicht of juist ondergewicht bij de cavia. Een te dikke cavia die te veel energierijke voeding krijgt heeft meer kans om diabetes te ontwikkelen. Afvallen kan ook juist gebeuren omdat de energie niet goed opgenomen kan worden, zeker als de cavia eerst te dik was en ineens afvalt (maar gebitsproblemen zijn hier ook een veelvoorkomende oorzaak van).

Behandeling

Bij Diabetes type 1 kun je insuline toedienen om het dier te helpen het glucose uit het bloed te krijgen. Meestal is er bij cavia’s sprake van Diabetes type 2. Dan is het voor een cavia niet heel zinvol om insuline toe te dienen, maar het dieet kan natuurlijk wel goed aangepast worden. Met de juiste aanpassingen kan een cavia gewoon gezond oud worden.

Dieet voor cavia’s met diabetes

Ten eerste moet een te dikke cavia afvallen: je vermindert de hoeveelheid brokjes, geeft geen vezelarme voeding of snoepjes en geen fruit. Extra beweging kan de gezondheid ook ten goede komen en het afvallen bevorderen.

Wat geef je wel?

  • Verschillende soorten hooi en vezelrijke voeding, groene haver
  • Groene kruidenmixen met veel blaadjes, stengeltjes en bloemen. In onze webshop vind je bij iedere mix een overzicht met welke mixen voor welke bijzondere gevallen geschikt zijn. Voor cavia's met diabetes kun je de kruidenmixen voor dikke dieren veilig geven.
  • Veel verschillende energie-arme groenten, zoals bladgroenten en bleekselderij
  • Zorg voor voldoende beweging! Dit stimuleert de bloedsomloop en dus het lichaam om de voedingsstoffen op de juiste plek te krijgen, de afvalstoffen af te voeren en de algehele werking van het lichaam te stimuleren. Meer beweging geef je bijvoorbeeld door je dieren in een groot verblijf te houden, hun eten meer verspreid door de kooi aan te bieden en door het voedsel meer uitdagend aan te bieden, zodat er meer voor gewerkt moet worden.

Wat geef je niet?

Geef geen of zeer beperkt voeding en tussendoortjes met een hoog energiegehalte en weinig vezels. Dit zorgt ervoor dat er in korte tijd veel suikers vrijkomen, wat juist voorkomen moet worden. Geef dus bijvoorbeeld geen knaagsticks, koekjes en fruit.

 Ten slotte.... twijfel je over de gezondheid van je cavia's? Neem dat contact op met een gespecialiseerde dierenarts!

Over de schrijver
Reactie plaatsen