Blaasproblemen bij katten

Regelmatig hebben onze huiskatten last van blaasproblemen, met name blaasgruis of een blaasontsteking. Dat is niet alleen heel vervelend en pijnlijk voor de kat zelf, maar soms ook voor het baasje als de kat buiten zijn bak plast. Waar worden die blaasproblemen door veroorzaakt? En nog belangrijker: wat kan je eraan doen om de kans op dit probleem te verminderen als de kat er last van heeft? 

Hoe herken je blaasproblemen? 

Bij blaasproblemen heeft de kat pijn bij het plassen. Omdat sommige dieren een associatie maken tussen de pijn en de plek waar hij pijn heeft (de kattenbak) kan hij op andere plaatsen gaan plassen. Ook andere gedragsveranderingen, zoals overmatig likken of opeens veel miauwen kunnen wijzen op een probleem. Een kat met een blaasprobleem zal vaak (proberen te) plassen en steeds maar een klein beetje kunnen plassen. Ook kan er bloed bij de urine zitten, een andere geur aan de urine zitten of kan de kat opeens geluid maken tijden het plassen.  

Welke oorzaken hebben blaasproblemen? 

Voeding en stress zijn twee belangrijke factoren die blaasproblemen bij katten kunnen veroorzaken. Daarnaast is individuele gevoeligheid ook van belang. Een blaasontsteking wordt bij katten meestal veroorzaakt door (chronische) stress. Doordat bepaalde hormonen dan te lang aanwezig zijn kunnen ze andere lichaamsprocessen in de war brengen. Omdat een blaasontsteking bij katten zelden van bacteriële aard is, is het dus meestal niet zinvol om antibiotica te geven.   Een kat drinkt van nature maar weinig, omdat ze het grootste gedeelte van hun benodigde vocht uit de prooien die zij vangen halen. Zo’n prooidier bestaat voor 60 tot 70% uit vocht. Onze huiskatten krijgen vaak als hoofdvoedsel brokjes. Die bestaan voor ongeveer 10% uit vocht. Als een kat dan niet voldoende drinkt wordt de urine sterk geconcentreerd en kunnen de mineralen kleine steentjes vormen van nog geen millimeter tot wel enkele centimeters groot. Dit is niet alleen zeer pijnlijk maar kan ook leiden tot verstopping van de plasbuis, met name bij katers omdat die een nauwere plasbuis hebben.   Er zijn verschillende soorten blaasstenen. Stenen bestaande uit calciumoxalaat dienen operatief verwijderd te worden, maar struvietstenen kunnen met een verzurend dieet dat arm is aan magnesium, ammonium of fosfaat opgelost worden. Dat komt doordat deze stenen hieruit ontstaan in een omgeving met een hoge pH. Het is dus belangrijk om te weten welk soort blaasgruis de kat heeft voordat het behandeld kan worden.   

Hoe verklein ik de kans op blaasproblemen bij katten?

Blaasproblemen die veroorzaakt worden door stress dienen vanzelfsprekend opgelost te worden door de stressoorzaak weg te nemen. Omdat katten niet altijd duidelijk laten zien dat ze stress hebben en waardoor dat veroorzaakt wordt is het soms moeilijk om die oorzaak te vinden. De kans op voeding-gerelateerde blaasproblemen kan in de meeste gevallen al verminderd worden door te zorgen dat de kat ruim voldoende vocht binnenkrijgt. Hoe doe je dat? Door dagelijks een deel van de voedingsbehoefte te halen uit rauwe voeding of blikvoer van een goede kwaliteit aan te bieden. Want blikvoer of vlees bestaat inderdaad voor het overgrote gedeelte uit vocht, maar dat is juist zo goed! Dat kan ook gecombineerd worden met brokjes van hoogwaardige kwaliteit, verdeeld over de dag. Een goed voer voor katten bevat weinig koolhydraten (dus met name weinig granen) en veel vlees.

Over de schrijver
Reactie plaatsen