Bewegen zonder blessures

Het wordt langzaam weer mooier weer en dat betekent lekker veel ondernemen met onze hond. En lekker bewegen is natuurlijk gezond voor hond en baasje! Dan is het belangrijk om het risico op blessures en ongelukjes zo klein mogelijk te houden. Honden zijn van nature gebouwd om lange afstanden te lopen en af en toe een sprint te maken. De meeste huishonden worden uitgelaten, maar liggen het grootste deel van de dag stil. Plotselinge of ongecontroleerde bewegingen kunnen dan voor problemen zorgen. Wat kan je dan doen om de kans op blessures te verminderen?

Zorg voor een getraind lichaam

Een lichaam dat veel beweegt is minder gevoelig voor blessures en ongelukjes. Daarnaast is een getraind lichaam over het algemeen gezonder, dus je verhoogt ook nog eens de algehele weerstand van je hond!

  • Probeer elke dag tenminste één en bij voorkeur twee lange wandelingen te maken van een uurtje of langer.
  • Zorg ervoor dat je hond enkele keren per week ook intensiever beweegt door een stukje te fietsen of te gaan hardlopen. Zo worden de botten, gewrichten en spieren wat meer belast en blijven ze gezond. Ook voor oudere honden kan het juist heel gezond zijn om dit regelmatig te doen. Pas dan wel het tempo en de duur aan en weet zeker dat hij geen gewrichtsproblemen heeft. Voor het eerste levensjaar wordt dergelijke intensieve inspanning meestal afgeraden omdat dit het groeiende lichaam verkeerd kan belasten.
  • Een goed begeleide training in een hondensport is geweldig voor je hond en versterkt ook nog eens de band met jou. Als je een sport uitoefent waarin de hond veel moet springen en draaien, zoals agility of frisbee, is het extra belangrijk dat je hond op een juiste manier leert te bewegen. Zo is de kans op ongelukjes en blessures kleiner.

 Maak je hond zich meer bewust van zijn lijf

Een hond die zijn lichaam kent zal bewuster bewegen. Dat beetje extra bewustzijn kan eenvoudig geleerd worden:

  • Loop over verschillende terreinen: hierdoor voelt je hond verschillende ondergronden en structuren. Daarnaast zijn terreinen meestal niet helemaal vlak, dus moet hij opletten waar hij zijn poten neerzet.
  • Laat je hond over bankjes, boomstammen, heuveltjes, etc. lopen. Dat is ook gewoon een leuke variatie tijdens de wandeling!
  • Volg eens een workshop of cursus in balans: hierin leert je hond zich meer bewust te worden van zijn eigen lichaam en kan hij meer zelfvertrouwen krijgen, of juist voorzichtiger zijn als hij van nature ongecontroleerd is.

Zorg voor een gezond lichaam

Beweging is niet het enige wat het lichaam gezond houdt. Zorg voor een goede en natuurlijke voeding. Daarnaast is een groot deel van de Nederlandse honden te dik. Dit geeft een onnodige belasting op het lichaam en op lichaamsprocessen. Probeer overgewicht dus te voorkomen. Rust is net zo belangrijk! Hoe goed beweging ook is, rust is minstens zo belangrijk. Dit geeft de gelegenheid om te herstellen, zodat je hond en jij er later weer lekker op uit kunnen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen