Je pup socialiseren tijdens de coronacrisis en lockdown

Je pup socialiseren tijdens de coronacrisis en lockdown

De socialisatie van een pup is ontzettend belangrijk om hem een goede basis mee te geven voor de rest van zijn leven. Dus neem je maatje mee naar het park, de kinderboerderij (als dat mag), de winkels waar hij naar binnen mag, puppycursus, op bezoek, etc etc. Maar ja, wat doe je dan tijdens een periode waarin geadviseerd wordt om je contacten te beperken, uitjes al helemaal afgeraden worden en het grootste deel van de winkels en andere activiteiten dicht is? Wat kun je dan doen om op een veilige manier je hond toch zo goed mogelijk op te voeden?

Dit geldt overigens niet alleen voor pups, maar voor alle honden om ze een geestelijke stimulans te bieden.

Ga naar buiten! 

Naar buiten gaan is gezond. Met een pup kun je misschien nog niet zo lang op pad, maar je kunt natuurlijk wel een rondje lopen waarbij je al van alles tegen komt. Pak de auto en loop eens in een ander gedeelte van de stad, een stukje bos, een wat drukker of landelijker gebied dan normaal, etc. Je komt andere dingen tegen, dus komt je pup in aanraking met andere indrukken.

Tijdens wandelingen, vaak zeker in een bos of park, kom je makkelijk andere hondenbaasjes tegen. Wil je je pup kennis laten maken, vraag dan altijd eerst of de andere hond vriendelijk is tegen pups en zorg dat een kennismaking altijd goed begeleid wordt om trauma's te voorkomen.

Daarnaast kun je tijdens een wandeling buiten heel makkelijk een stukje trainen. Neem wat lekkers mee en leer je pup onderweg aandacht voor jou te hebben en gebruik de omgeving om de wandeling interessanter te maken. Zo kun je een bankje gebruiken om tegenaan te staan of overheen te lopen of een paaltje om een rondje omheen te maken. Onderweg kan je pup ook gedoseerd kennismaken met andere mensen als ze hiervan gediend zijn.

Moet je dan toch naar de dierenwinkel, de markt of het tuincentrum? Neem je pup dan mee en gebruik het bezoek als trainingsmoment. Je kunt natuurlijk ook een wandeling gaan maken met een andere hondeneigenaar, zodat je pup ook kennismaakt met soortgenootjes (mits ze normaal gedrag vertonen).

Puppycursus

Een puppycursus die werkt volgens positieve gedragstraining is niet alleen belangrijk om meer te leren over training, maar ook om je pup contact te laten maken met andere honden én om ze in het bijzijn van andere honden te leren aandacht voor jou te hebben. Dit is ook heel goed om de band met je hond te versterken. Zelfs als je zelf al veel hondenervaring hebt is het dus nog heel waardevol om aan een puppycursus deel te nemen.

Puppycursussen worden buiten gegeven en kunnen dus uitgezonderd lockdown-periode gevolgd worden, al dan niet met wat aanpassingen. Ben je onzeker of je je hond goed opvoedt? Er zijn natuurlijk ook voldoende hondenscholen die online werken vanuit huis en je graag verder helpen.

Binnen aan de slag

Thuis kun je natuurlijk niet zo makkelijk socialiseren of trainen als wanneer je op pad gaat, maar je kunt wel samen leuke dingen doen. Nieuwe commando’s kun je spelenderwijs aanleren in je woonkamer of tuin met wat lekkers en eventueel een clicker. Maar ook zoekspelletjes, puzzels en het aanleren van nieuwe trucjes geeft een enorme geestelijke stimulans aan je hond, plus het is erg goed om aan de band met je hond te werken.

Bezoek

Je bezoeken zullen dan wel beperkt zijn, maar mocht je dan bezoek krijgen of op bezoek gaan, dan kun je afstemmen of je pup mee kan. Zo maakt hij contact met nieuwe en verschillende mensen. Je hoeft niet speciaal voor je pup op bezoek als je geen risico’s wilt nemen, maar als je dan toch gaat kun je het wel makkelijker combineren.

Als alles (ooit) weer normaal wordt

Wanneer de samenleving weer een beetje normaal wordt kun je natuurlijk ook weer wat makkelijker op pad. Denk daarbij ook eens aan:

  • Een ritje met de bus of trein
  • Naar het tuincentrum (waar het toegestaan is)
  • Naar een winkelcentrum
  • Bezoek iemand met een makkelijke hond die vriendelijk is naar andere honden
  • Op een terras zitten

hond zit op bakje2


Over de schrijver
Reactie plaatsen