5 redenen om er elke dag met je hond op uit te gaan

5 redenen om er elke dag met je hond op uit te gaan

Of je nu naar het bos gaat, een eind gaat fietsen of gaat wandelen in de buurt, elke dag lekker naar buiten is gezond. Niet alleen voor onze honden, maar ook voor onszelf!    

Je hond wordt blootgesteld aan nieuwe prikkels

Als je gaat wandelen kom je steeds nieuwe dingen tegen. Voor pups is het erg belangrijk dat ze veel nieuws meemaken en hier positieve ervaringen mee hebben, zodat ze leren wat bij het dagelijks leven hoort. Dat wil echter niet zeggen dat volwassen honden daar geen behoefte meer aan hebben. Zeker als je er steeds op uit gaat op andere plaatsen blijft een hond nieuwe dingen tegenkomen.   

Buiten zijn is gezond 

Honden zijn van nature niet gemaakt om binnen te leven, terwijl veel honden in Nederland dat wel doen. Licht ondersteunt vele lichaamsprocessen die ervoor zorgen dat alles goed blijft functioneren. En zeker als het zonnig weer is wordt je blootgesteld aan zonlicht, waardoor het lichaam vitamine D aanmaakt. Daarnaast is de luchtkwaliteit van binnenruimtes niet altijd vodoende, zeker in slecht geventileerde ruimtes. En dat kan weer nadelen hebben voor de gezondheid. Met name de aanvoer van verse zuurstof is belangrijk: jet helpt om het lichaam optimaal te laten functioneren en afvalstoffen goed af te kunnen voeren.   

Het komt tegemoet in de natuurlijke gedragsbehoeftes van de hond 

De voorouders van onze huishonden lopen vele kilometers om hun voedsel te vangen en hun territorium te beschermen. Veel honden in Nederland mogen al van geluk spreken als ze driemaal per dag een rondje om de vijver mogen lopen, sommige honden worden zelfs helemaal niet uitgelaten. Dat is dus een behoorlijk verschil met waar ze nog steeds voor gebouwd zijn. Je hoeft natuurlijk niet elke dag een lange wandeling te maken, maar probeer dat in ieder geval meerdere keren per week te doen en je hond elke dag in de buitenlucht te laten.  

De stofwisseling van je hond verbetert

Een lichaam dat belast wordt door beweging gaat beter functioneren. Het bloed wordt sneller rondgepompt, afvalstoffen worden beter afgevoerd en voedingsstoffen beter aangevoerd. De spieren, botten en gewrichten blijven op deze manier ook gezonder en kunnen beter tegen een stootje. De stofwisseling verbetert ook, want een lichaam dat voldoende beweegt vergt wat meer onderhoud om in goede conditie te houden. Op die manier is de kans op overgewicht ook kleiner.   

Bewegen is goed voor het baasje!

Is het niet mooi wat buiten bewegen met je hond doet? Goed nieuws: dat geldt ook allemaal voor jezelf! Daarnaast geeft zo’n dagelijks moment van een lange wandeling ons ook veel rust: we moeten van alles de hele dag door, hebben een overvolle agenda en zijn veel te vaak gestrest. Een (ingepland) moment waarop je alleen maar hoeft te wandelen geeft ons veel rust in het hoofd en werkt dus heel rustgevend.

Warm weer? 

Pas op met wandelen als het warm weer is. Honden kunnen niet zweten en raken overtollige warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen door te zweten. Als het warmer is dan ca 25 graden en de zon schijnt, dan kunnen honden overdag moeite hebben om af te koelen, zeker als ze op de stoep lopen. Ga in dat geval ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het wat afgekoeld is wandelen. Honden met korte neuzen, een zeer dikke vacht en honden met overgewicht hebben extra veel moeite om hun warmte kwijt te raken. Laat hen daarom met warm weer met rust en houdt in de gaten of zij niet oververhit raken.

 beestenplein

Over de schrijver
Reactie plaatsen