Honden kunnen niet zweten, alleen een beetje via hun poten. Afkoelen doen ze vooral door te hijgen. Wanneer het buiten erg warm wordt, is het verstandig om wat extra maatregelen te nemen.
Beweging
Laat je hond buiten de uitlaatrondjes om zoveel mogelijk met rust, zeker op het heetst van de dag. Dat is ongeveer tussen 12.00 en 18.00. Ga vanzelfsprekend ook niet met je hond fietsen of intensieve trainingen doen zolang het nog erg warm is buiten. Mocht het ’s ochtends of ’s avonds lekker koel zijn, dan zal hij zeker blij zijn met een langere wandeling langs het water. Je kunt je hond wat extra uitdaging geven in de vorm van denkwerk, bijvoorbeeld met hondenpuzzels of andere voerspeeltjes. Zo heeft hij toch nog wat gedaan zonder dat hij zich lichamelijk erg in hoeft te spannen. Rem een hond die wil rennen en spelen op tijd. Er zijn genoeg honden die zich overvragen, waardoor ze oververhit raken. Honden die zich makkelijk vervelen kun je uitdagen met wat extra hersenwerkjes, eventueel met een ’s zomers tintje. Je kunt bijvoorbeeld snoepjes in een laag water strooien of een lekker hondenijsje maken. Later op de avond kan er dan eventueel nog gerend worden. Let vooral bij warm en zonnig weer op de temperatuur van het asfalt. Bij 25 graden kan asfalt wel 50 graden worden. Vooral tussen 12.00 en 17.00, als de zonkracht het sterkst is, zal het risico het grootst zijn. Ze kunnen hier zelfs brandwonden van krijgen. Het kan dus ook zeker geen kwaad om de voetzolen van je hond extra te controleren na een warme dag. Laat je hond ook niet te lang in de directe zon lopen als het nog heet is buiten.
Afkoelen
Er zijn verschillende materialen verkrijgbaar om je hond extra verkoeling te bieden, zoals koelmatten, -vesten of -halsbanden. Deze banden vullen zich met water en blijven langere tijd vochtig. Sommige honden vinden het fijn om een badje of een bak water tot hun beschikking te hebben. Om in te gaan liggen, of misschien om alleen maar even pootje te baden. Zorg daarnaast vanzelfsprekend altijd voor schaduw en vers drinkwater. Risico-honden Dieren die extra in de gaten gehouden moeten worden met warm weer zijn:
- Rassen met een korte snuit, zoals de mopshond en de Engelse Bulldog. Omdat zij normaal al snel last hebben van hun luchtwegen is de kans groot dat ze nu extra problemen ondervinden.
- Dieren met een dikke vacht. Zij hebben er baat bij om ze goed te (laten) trimmen, zodat de vacht luchtiger wordt.
- Oudere honden en dieren met (ernstig) overgewicht hebben ook makkelijker last van de hitte, omdat zij hun warmte minder goed kwijt kunnen.
Symptomen van oververhitting
- Heel erg hijgen
- Veel kwijlen
- Sloomheid
- Braken
Gooi geen koud water over een oververhitte hond, dit heeft een averechts effect en kan zelfs voor een hartstilstand zorgen. De haarvaten vernauwen dan namelijk, waardoor het koude water er juist voor zorgt dat de hond zijn warmte nog moelijker kwijt kan. Wel kan je hem langzaam af laten koelen door natte (geen ijskoude) lappen op de buik te leggen en deze regelmatig te verversen. Geef maar kleine beetjes drinkwater per keer. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts.
Zomerspelletjes
Een aantal leuke bezigheden voor je hond tijdens warm weer:
- Maak eens hondenijsjes
- Strooi eens wat snoepjes in een laagje water, zodat je hond ernaar moet “duiken” met zijn neus.
- Leg koekjes in ondiepe bakjes en laat die in een bak water drijven.
- Maak als het afgekoeld is een snuffelparcours van brokjes in de tuin en verstop brokjes onder obstakels zoals binnenpotjes van planten, stoelen, etc.