Onder andere konijnen en cavia’s eten hun eigen keutels op, een verschijnsel dat coprofagie heet. Maar waarom doen ze dat?
Konijnen en cavia’s zijn herbivoren, ofwel planteneters. Ze eten uitsluitend plantaardig voedsel, wat over het algemeen veel vezels bevat. Denk hierbij aan hooi, bladeren, gras en kruiden. Het hele verteringsstelsel van ze is hierop ingesteld en dat begint al in de bek. Het gebit is door het maken van maalbewegingen in staat om vezelrijke voeding te vermalen, zodat het goed verteerd kan worden. Onze tanden werken heel anders en kunnen niet malen maar kauwen, waardoor wij bijvoorbeeld geen hooi kapot kunnen bijten tot fijne stukjes.
Nadat het voer de maag gepasseerd is komt het in de dunne darm. Hoewel nog niet al het voedsel dan verteerd is worden daar de voedingsstoffen opgenomen in het lichaam. Daarna volgt de blinde darm. Bij ons die die vrijwel niet ontwikkeld, maar bij konijnen en cavia’s wel. In de blinde darm leven bacteriën die de vezels uit plantaardige voeding kapot maken en omzetten in voedingsstoffen. Als het voedsel dan verder door het verteringsstelsel gaat, komt het in de dikke darm terecht. De grootste functie hier is het onttrekken van vocht, maar voedingsstoffen worden hier niet echt meer opgenomen. Door de ontlasting nog een keertje op te eten komen de voedingsstoffen wel door de dunne darm en kunnen ze wel opgenomen worden. De grotere delen die niet verteerd kunnen worden, worden meteen uitgepoept en niet opnieuw opgegeten.
De keutels die wel opnieuw opgegeten worden zijn anders van kleur en zachter. Ze worden niet heel gek blinde darm-keutels genoemd. Bij cavia’s zijn het wat lichter gekleurde poepjes, bij konijnen zijn ze donker en komen ze vaak in een trosje naar buiten. Omdat ze meteen bij het uitpoepen opgegeten worden, zul je deze keutels in principe niet zien.
Wanneer je regelmatig blinde darm-keutels in het hok ziet liggen kan dit op een probleem wijzen. Een te dik konijn bijvoorbeeld kan soms niet meer genoeg buigen om de keutels meteen op te eten. Ook bij dieren die teveel energierijke voeding krijgen kan het voor komen dat ze hun keutels niet opeten. Als ze dan aan het achterwerk blijven plakken lijkt het zelfs alsof het dier en verteringsprobleem heeft (plakpoep). In zo’n geval kan het heel verstandig zijn om de hoeveelheid energierijke voeding te verminderen en meer of andere soorten hooi aan te bieden, zodat de hooiopname omhoog gaat en het dier wat gewicht verlies. Maar ook rugproblemen of lange haren kunnen ervoor zorgen dat een konijn of cavia niet goed bij de anus kan om de ontlasting op te eten.
Afvaltips voor een dik konijn vind je hier
Meer over dikke cavia’s lees je hier