5 feitjes over konijnenkeutels

Poepje erbij? Konijnen eten hun keutels nogmaals op.

Konijnen eten een deel van hun eigen keutels weer op. Dat klinkt smerig, maar het is juist heel gezond voor ze. In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen in het lichaam. Daarna gaat de rest naar de blinde darm. Die is bij ons niet goed ontwikkeld, maar bij konijnen en veel andere herbivore zoogdieren zoals cavia's wel. De bacterieen die hierin leven maken nog waardevolle voedingsstoffen vrij. Door deze speciale blindedarmkeutels op te eten kan het konijn deze voedingsstoffen alsnog benutten.

Konijnen maken 200 tot 300 keutels per dag

Dat is superveel! Maar ook heel logisch, aangezien hooi maar weinig energie bevat. Ze moeten dus veel eten en houden ook veel "afval" over.

Blindedarmkeutels zien er anders uit

De blindedarmkeutels zien eruit als een trosje aan elkaar geplakte keutels. Je zult ze maar zelden zien liggen, want een gezond konijn eet ze meteen weer op. Zie je ze wel regelmatig liggen? Dan kan het zijn dat je konijnen teveel energierijk voedsel en te weinig vezels eten. Goed hooi is altijd de basis van een goed konijnendieet.


Keutels kunnen laten zien dat een konijn ziek is

Als prooidier laat een konijn niet makkelijk zien dat hij ziek is. Daarom is het verstandig om op andere signalen te letten, zoals de ontlasting. Gezonde keutels zijn ongeveer even groot, droog en stinken niet. Een konijn met plakpoep of zachte ontlasting kan ziek zijn of een verkeerde voeding krijgen. Een konijn met plakpoep kan te weinig vezels en teveel suikers eten, waardoor de ontlasting te zacht blijft. Vaak zijn deze konijnen ook te dik, waardoor ze zichzelf niet goed schoon kunnen houden. Een vezelrijke energie-arme voeding is dus heel belangrijk! Controleer vooral in de zomer ook regelmatig op plakpoep, omdat dit vliegen kan aantrekken die tot myasis (madenziekte) kunnen leiden.

Konijnenkeutels zijn prima mest!

Ja, er zitten nog behoorlijk wat voedingsstoffen in konijnenpoep! Het bevat meer stikstof en fosfor en minder ammoniak dan veemest, wat het een gunstige samenstelling geeft voor onze planten binnen en buitenshuis. Bijkomend voordeel: ze stinken ook een stuk minder dan de meeste mestkorrels.

Over de schrijver
Reactie plaatsen