4 onmisbare zaken voor een gelukkig konijnenleven

Konijnen zijn hartstikke leuke dieren waar zowel volwassenen als kinderen veel plezier van kunnen hebben. Maar om ook het leven ook voor je konijn hartstikke leuk te maken is het niet toereikend om hem in een kooitje te zetten met dagelijks wat voer. Net als voor ieder ander dier in gevangenschap is het belangrijk om hem tegemoet te komen in zijn natuurlijke gedragsbehoeftes. En zeg nou zelf, een gelukkig konijn is toch ook veel leuker om naar te kijken?  

1. Een maatje

Konijnen zijn groepsdieren, die gebaat zijn bij een soortgenootje. Hoeveel aandacht wij een konijn ook geven, we kunnen een soortgenoot niet vervangen en het is naar het konijn toe niet eerlijk om hem alleen te houden alleen omdat wij dat makkelijker of leuker vinden. Een cavia is ook geen goede vervanger, aangezien dat geen soortgenoot is en een geheel andere manier van communiceren heeft. Daarnaast kan een konijn een cavia dodelijk verwonden als hij (bedoeld of onbedoeld) een trap krijgt. Dus de beste vriend je voor konijn is toch echt een ander konijn! De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster. Als je geen ervaring hebt met het uitzoeken en koppelen van een partner zou je eens bij een opvang kunnen kijken, daar zitten niet alleen veel leuke maatjes maar hebben ze ook ervaring met koppelen. Als je altijd één konijn hebt gehad en dacht dat hij het wel prima vond zo in zijn eentje, zal je daar snel van genezen zijn als je er twee hebt. De meeste koppeltjes zijn een groot deel van de dag bezig met elkaar. Ze wassen elkaar, liggen heerlijk tegen elkaar aan, eten samen, … Daar kunnen wij toch niet tegenop?  

2. Bewegingsruimte

Een konijn past heus wel in een kooi van een meter. Maar daar is ook alles mee gezegd. Een konijn heeft bijzonder sterke achterpoten en dat is niet voor niks. Ooit wel eens opgelet hoe een konijn loopt, of eigenlijk huppelt? Om een fatsoenlijke huppel te maken, en dus om een stap te zetten, hebben ze 30 tot 60 cm nodig. En om te kunnen rennen hebben ze dus enkele meters nodig. En dat lukt niet in zo’n krappe kooi. Zorg daarom dat je je konijnen ook een verblijf kunt bieden dat meerdere meters lang is. Zo kan een konijn prettig bewegen en daar zullen ze zeker ook gebruik van maken. Maar er is meer! Als een konijn meer beweegt is de kans op overgewicht ook kleiner, ofwel je dieren zijn in een betere conditie. Daarnaast zal de kans op probleemgedrag ook kleiner zijn, iets wat zich onder andere kan ontwikkelen door verveling of als je konijn niet lekker in zijn vel zit. Let er daarnaast op dat het hok hoog genoeg is. Een ander soorteigen gedrag is namelijk dat een konijn op zijn achterpoten gaat staan. Wanneer zij dit niet kunnen kan dit tot klachten in de ruggenwervels leiden.

3. Gezonde voeding

Konijnen eten van nature veel voedsel dat arm is van samenstelling en dat doen ze bijna de hele dag door. Er zitten veel vezels in en maar weinig energie. Je konijn als hoofdvoeding brokjes geven is dus niet zo’n goed idee. Niet alleen zal een konijn dan nog maar bijzonder weinig te doen hebben de rest van de dag. De kans op verteringsproblemen is groter, de tanden maken minder maalbewegingen waardoor de kans op tandproblemen groter wordt en het konijn wordt door het hoge energiegehalte makkelijker dik. En dat leidt ook weer tot problemen, zoals zichzelf slecht kunnen poetsen, het niet kunnen opeten van de keutels uit de blinde darm (bron van vitamines) en gewrichts-problemen door het gewicht. Dus: geef je konijnen altijd toegang tot goed hooi, dat is hun hoofdvoeding. Een handje brokjes is een belangrijke aanvulling, maar daar moet het wel bij blijven. En daarnaast mogen ze natuurlijk een scala aan groentes en kruiden krijgen.

4. Uitdaging

De hele dag in dezelfde ruimte zitten, die altijd hetzelfde is ingericht. Klinkt nogal saai toch? Dat geldt net zo goed voor konijnen. Geef ze regelmatig nieuw speelgoed, of verander de inrichting van het verblijf eens. Aangezien konijnen van nature het grootste deel van de dag bezig zijn met het zoeken naar voedsel: wees eens creatief met het voer. Stop de brokjes bijvoorbeeld in een voerpuzzel, verstop groente in een lege eierdoos of hang het hooi in een bundel wat hoger in het verblijf zodat ze er wat meer moeite voor moeten doen. 

beestenplein

Bonus!

Wil je nog iets extra’s doen? Konijnen zijn gek op graven! Ze zullen dan ook heel blij worden van een gedeelte in hun verblijf waar ze dat lekker kunnen. Zorg wel altijd dat ze zich niet uit kunnen graven door gaas of tegels in te graven, want ze zijn ook meester in ontsnappen. Nog iets wat veel konijnen graag doen: springen. Wat plankjes of een schuilhuis waar ze bovenop kunnen springen wordt zeker gewaardeerd. Zorg dat je konijnen niet uit hun verblijf kunnen springen.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen