Voortplanting bij cavia's: de bevalling

Cavia’s zijn net als bijvoorbeeld hazen en chinchilla’s nestvlieders. Dat betekent dat de jongen na de bevalling niet in een nest of hol verblijven, maar al snel met hun moeder mee kunnen gaan. En dat is dan ook wel degelijk het geval: pasgeboren cavia’s zijn volledig behaard, hun oogjes zijn al open en ze kunnen al direct lopen. 

Meestal worden alle jongen binnen een halfuur geboren. Het zeugje heeft duidelijk weeën, waarbij de spieren in de onderbuik samentrekken en haar hele lijfje omhoog beweegt (alsof ze de hik heeft). Hierdoor worden de jongen door het geboortekanaal geduwd. De meeste zeugjes zullen tussen hun voorpoortjes door het jong schoonmaken zodra het ter wereld komt. Moeder bijt het vlies kapot en begint het jong uitgebreid te likken. De vliezen eet ze op tot de navelstreng.

De jongen zijn nog nat en moeten dus opdrogen. Zorg ervoor dat het niet te koud is in de ruimte waar een hoogzwanger zeugje gehuisvest is, zodat ze geen kou vatten.

Als alle jongen geboren zijn volgen de placenta’s. De moeder eet alle placenta’s op (tenzij het er veel zijn). Na de bevalling is vaak niets meer terug te vinden. Cavia’s zijn immers vluchtdieren, waarbij sporen van de bevalling roofdieren aan kunnen trekken.


Reactie plaatsen