Voortplanting bij cavia's: wanneer scheiden?

Jonge cavia’s zijn in verhouding met andere veelgehouden knaagdieren en konijnen al vroeg zelfstandig. Meestal knabbelen ze al na een paar dagen mee en eten ze na zo’n twee weken zelfstandig. Dat wil niet zeggen dat ze dan al zonder hun moeder kunnen!

De jonge beertjes kunnen het beste gescheiden worden van de moeder als ze vier weken oud zijn of zo’n 300 gram wegen. Ze kunnen dan namelijk al vruchtbaar zijn en hun moeder en zusjes dekken.

Zorg ervoor dat jonge beertjes niet direct van de moeder alleen komen te zitten, dit is nogal traumatisch voor ze. Ze kunnen bij een volwassen beer gezet worden, zodat ze beide een maatje hebben voor de rest van hun leven, of in het geval van twee jonge beertjes samen opgroeien.

Zeugjes kunnen op een leeftijd van vier weken ook zonder hun moeder, maar het is beter om ze nog één á twee weken langer bij elkaar te houden. Babyzeugjes kunnen naar één of meerdere oudere vrouwtjes of met elkaar verhuizen.

De moeder kan na het grootbrengen van haar nestje weer terug bij haar oude groepje of maatje. Het herintroduceren kan het beste op neutraal terrein met veel ruimte gebeuren, want door de hormonen kan ze wat feller reageren dan normaal.

Reactie plaatsen