Voorplanting bij cavia's: De dracht

Cavia’s hebben een draagtijd van ongeveer 68 dagen, dus zo’n kleine tien weken. In de praktijk komen de meeste nestjes ter wereld tussen de 63 en 72 dagen dracht. Dit is vele malen langer dan konijnen en de meeste andere knaagdieren die als huisdier gehouden worden, zoals hamsters. De eerste maand is het nog niet zo goed te zien dat een cavia drachtig is. Daarna zal het steeds duidelijker worden: ze wordt steeds ronder en krijgt steeds meer een peervorm, die zeker vanaf zes weken dracht goed te zien is.

Na zes weken is het ook mogelijk om de jonkies heel zachtjes te voelen bewegen. Aan het eind van de dracht zie je de buik van de moeder soms zelfs bewegen als ze gewoon ligt en kan je de kleintjes voelen knarsetanden. Caviababies wegen bij de geboorte ongeveer 10% van het lichaams-gewicht van hun moeder plus vruchtwater en placenta, een zwanger zeugje kan dus bij een grote worp wel meer dan de helft van haar normale gewicht zwaarder worden.

Aan het eind van de dracht zie je meestal wat tekenen van een naderende bevalling bij cavia's. Hoewel ze geen nest bouwen ontstaat er bijvoorbeeld wel een ligplek.


Reactie plaatsen