Eén of meerdere cavia's?

Cavia's zijn groepsdieren, je houdt ze dus niet alleen. Hoe veel aandacht wij ze ook geven, wij zijn géén cavia's! Wij spreken geen caviataal en wij zitten nooit 24 uur per dag bij ze in de kooi. Ofwel: wij kunnen een soortgenootje niet vervangen. Zelfs al zijn twee cavia's geen dikke vrienden, dan nog hebben ze heel veel aan elkaars gezelschap. Wat zijn de meest voorkomende combi's? 

Dit zijn de meest voor de hand liggende keuzes die je kunt maken zijn: 

Gecastreerd beertje met zeugje

Deze combinatie klikt bijna altijd, ongeacht leeftijd. Het karakter speelt soms wel een rol, dus het is wel handig om het gedrag tijdens de introductie in de gaten te houden of om dit onder begeleiding van een ervaringsdeskundige te doen. Beertjes weten niet dat ze gecastreerd zijn en dekken zeugjes gewoon. Castratie verandert hun gedrag dus niet.

Gecastreerd beertje met meerdere zeugjes

Als je een groepje wilt houden is een gecastreerd beertje vaak een zeer welkome aanvulling op een damesgroep om de verhoudingen bij de meiden onderling goed te houden.

Twee zeugjes

Meestal gaan twee zeugjes goed samen, op wat gekat en gekibbel na. Je kunt bijvoorbeeld twee zusjes of moeder en dochter houden, maar een volwassen zeugje met een babyzeugje gaat vaak ook goed. Twee volwassen zeugjes kunnen ook prima samenleven als hun karakters bij elkaar passen. Twee dominante dames samen kan bijvoorbeeld botsen. Het koppelen van volwassen zeugjes kan daarom beter onder begeleiding gebeuren.

Twee beertjes

Als twee beertjes al vanaf 4-6 weken oud samen opgroeien in een verblijf met voldoende ruimte gaan ze meestal goed samen. Soms kan de leeftijd van 3-8 maanden, als ze volwassen worden, wat conflicten geven, maar daar komen de meeste stellen goed doorheen. Vliegen ze elkaar echt in de haren, dan kan het natuurlijk zijn dat hun karakters teveel botsen en ze niet samen gaan. In verreweg de meeste gevallen gaat het echter gewoon goed.

Een nog mooiere combinatie is een volwassen beertje (ouder dan een jaar) met een babybeertje van 4-6 weken. Dan is één van de beertjes al wat rustiger, waardoor hij zich minder druk zal maken als de andere cavia volwassen gaat worden en mogelijk last heeft van zijn hormonen.

Beertjes zijn vaak duidelijker en eerlijker in hun gedrag dan zeugjes, waardoor het soms lijkt alsof de combinatie van twee beertjes vaker niet goed gaat dan bij twee zeugjes. Zeugjes kunnen elkaar het leven echter ook flink zuur maken, maar zullen dat op een meer subtiele wijze uiten, waar beertjes elkaar vaak gewoon wel of niet mogen.

Reactie plaatsen