Huisvesting van cavia's

Je kunt cavia’s op verschillende manieren houden, hieronder lees je waar je op moet letten en welke keuzes je kunt maken voordat je aan cavia´s begint. 

Wat moet het hok bieden?

Een cavia is op zich snel tevreden met zijn hok, als het volgende maar aanwezig is:

  • Ruimte: een cavia heeft ruimte nodig, zodat hij genoeg beweging krijgt in zijn hok. Als je cavia verder geen gelegenheid heeft om rond te lopen, zou de kooi bijna een meter lang en een halve meter breed moeten zijn. Twee cavia´s hebben tenminste een kooi van één bij een halve meter nodig, maar het liefst groter. Zo kunnen ze elkaar ook nog uit de weg gaan, zodat ze zich niet aan elkaar gaan ergeren.
  • Rust: cavia’s zijn van nature vluchtdieren, die zich niet prettig voelen op een drukke plek. Als ze binnen staan, is het ook niet verstandig om ze recht onder het raam of tegen de verwarming aan te zetten. Daarnaast dienen ze niet in de tocht te zitten.
  • Verstopplek: een cavia is een vluchtdier. Wanneer zij een verstopplek tot hun beschikking hebben, zullen ze daar dus ook gebruik van maken. Wanneer je cavia’s tam wilt maken, is het dus ook aan te raden om de vertopplekjes af en toe even weg te halen, zodat ze merken dat er niets gebeurt als je je niet verstopt.
  • Eetbak en drinkflesje (of drinkbak): in een drinkfles blijft het water beter schoon, vrijwel elke cavia kan hieruit drinken. Ververs het water wel op tijd. Als je voor een drinkbak kiest, moet u erop letten dat de bak zwaar is en een hoge rand heeft. Zo kunnen de cavia’s het bakje niet omgooien en kan er minder makkelijk vuil in het water komen. De eetbak moet ook zwaar genoeg zijn, zodat hij niet om kan vallen als cavia’s op de rand gaan staan.