Een actieve vakantie is heerlijk om samen met je hond te doen. Maar ook een rustige vakantie op de camping vinden veel honden te gek. Een goede voorbereiding maakt de vakantiepret nog net wat leuker. Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Lekker wandelen
Ja, dat was waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen om je hond mee te nemen op vakantie: lekker samen wandelen in de natuur. Heerlijk. Loop je normaal niet zo veel met je hond en ga je nu langere tochten maken? Houd er rekening mee dat je hond misschien niet zo’n goede conditie heeft om dat vol te houden. Doe het dan rustig aan en ga niet dagen achter elkaar lange wandelingen met hem maken. Honden kunnen ook spierpijn krijgen. Geef daarom te gelegenheid om te rusten en nog beter: bouw voor vertrek de conditie van je hond al op zodat hij met gemak mee kan wandelen.
In bijna alle landen geldt een aanlijnplicht voor honden. Wij vinden het natuurlijk fijn als onze honden lekker door het bos kunnen rennen, maar bedenk dat dit de omgeving kan schaden. Voor ons als baasje komt daar ook nog het risico bovenop dat de hond zich op vreemd terrein begeeft en zichzelf misschien kwijt loopt. Daarnaast kunnen vooral bergachtige gebieden gevaarlijk zijn, zeker voor onstuimige honden. Wil je je hond meer vrijheid geven? Neem dan liever een lange lijn mee of laat hem even los op een rustig punt waar je overzicht hebt en zelf bijvoorbeeld even een pauze kan nemen.
Warmte en vooral... hitte
Met name in de zomer en in zuidelijke landen is het belangrijk om goed op de temperatuur te letten. Ga geen lange wandeling maken op het warmste moment van de dag, maar bijvoorbeeld in de ochtend en avond. Probeer op een warme dag ook een route uit te zoeken die een beetje beschut onder de bomen loopt of de mogelijkheid geeft om af te koelen in het water (als je hond het water in gaat tenminste). In de brandende zon lopen is voor hen nog vervelender als voor ons en brengt het risico op oververhitting met zich mee. Zeker als honden erg enthousiast zijn kunnen ze zich meer inspannen dan goed voor ze is. Daarnaast kunnen harde paden in de zon erg heet worden en hun voetzolen beschadigen. Zeer pijnlijk.
Laat je hond nooit achter in een auto, ook al staat die in de schaduw. Moet je hond in de caravan blijven? Zorg dan dat die zo staat dat die altijd in de schaduw staat. Ook hierin kan het, zelfs met ventilatie, te warm worden. Bied altijd schaduw bij je kampeerplaats, zodat je hond zelf kan kiezen of hij eventueel in de zon wil liggen bakken. En zorg dat hij altijd drinkwater tot zijn beschikking heeft. Honden kunnen niet zweten en raken het grootste deel van hun warmte kwijt door te hijgen. Water is hiervoor extra belangrijk.
Probeer op een warme dag ook een route uit te zoeken die een beetje beschut onder de bomen loopt of de mogelijkheid geeft om af te koelen in het water (als je hond het water in gaat tenminste). In de brandende zon lopen is voor hen nog vervelender als voor ons en brengt het risico op oververhitting met zich mee. Daarnaast kunnen harde paden in de zon erg heet worden en hun voetzolen beschadigen. Zeer pijnlijk.
In de auto
In Nederland is het officieel niet toegestaan om je hond los of voorin de auto te vervoeren, al wordt het vaak gedoogd. In het buitenland wil je het risico op een boete ook niet lopen, buiten het feit dat het gewoon veel veiliger is om je hond te vervoeren zoals het hoort. Dat betekent: in een bench, achter een hondenrek of net in de klep of in een speciale hondengordel met veilig tuig. Wel zo verantwoord!
Extra gezondheidsrisico’s
Bepaalde streken kunnen een hoger risico op bepaalde ziektes met zich meebrengen, zoals hartworm. Deze parasiet kan voor de hond een dodelijke afloop hebben, maar is grotendeels te voorkomen door je hond voor vertrek al te behandelen.
Teken kunnen drager zijn van verschillende ziektes. Het is daarom ook in het buitenland belangrijk om je hond effectief te blijven behandelen tegen teken (en vlooien). Neem altijd een tekentang mee, sowieso heel handig als je zelf door een teek gebeten bent.
Ook niet onverstandig: zoek van tevoren uit waar je naar de dierenarts kan op je vakantiebestemming, mocht dat nodig zijn.
Chippen en rabiës-enting
In de meeste Europese landen moet je hond een geldige rabiës-enting hebben. Dat betekent dat puppies minimaal 15 weken oud moeten zijn om mee te kunnen. Een hond kan namelijk pas vanaf een leeftijd van 12 weken deze enting krijgen en de wachttijd is drie weken. Kijk altijd na of de datum tot wanneer de enting geldig is erbij geschreven is.
Neem daarnaast altijd het paspoort van je hond mee en zorg dat hij gechipt en geregistreerd is
Specifieke eisen
De meeste landen hebben nog specifieke eisen voor het meenemen van je hond op vakantie, ook als je alleen maar door het land heen reist. Zo zijn er landen waar bepaalde rassen niet of alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan zijn, waar je altijd een muilkorf bij moet hebben of waar je en maximum aantal honden mee mag hebben. Zoek ruim voor vertrek uit of je aan alle regels kan voldoen.
Alles geregeld? Fijne vakantie samen!