Ode aan de Kelpie!

Dit stuk is geschreven voor Kelpiebrink (www.australian-kelpie.nl), die mij gevraagd heeft of ik mijn kijk op de Australian Kelpie wilde beschrijven. En dat doe ik als liefhebber heel graag natuurlijk!

Wij hebben momenteel vier honden, waarvan drie Australian Kelpies. En dat vind ik érg leuke honden! Voor mij is het een geweldig ras.

Kelpies zijn functioneel gebouwde honden van een handig formaat. Het zijn harde werkers met een flinke dosis humor en ze zijn ontzettend lief. Dat is hoe ik ze zie. En dat klinkt als de ideale hond of niet? Nee! Voor veel hondeneigenaren zijn kelpies ook verre van ideaal.

Kelpies zijn functioneel gebouwd. Ze zijn niet te groot, mooi in verhouding, snel, wendbaar en lenig. Ze hebben geen overdreven lichaamskenmerken zoals een te lange rug of een te korte neus, iets wat ik heel belangrijk vind. Het betekent namelijk dat de hond zichzelf niet beperkt door hoe hij gebouwd is en ook minder kans heeft op blessures. Hun vacht is kort en vergt eigenlijk geen onderhoud. Ze verharen niet overmatig, maar als ze in de rui zijn kan het bij sommige honden lijken alsof ze in een week tijd hun volledige vacht afgegooid hebben.

Kelpies bezitten, zoals elk ras, een unieke mix van karaktereigenschappen. Oorspronkelijk zijn ze in Australië gefokt om grotendeels zelfstandig klein vee (met name schapen) te drijven. Vandaag de dag worden Kelpies daar, en in andere landen, nog steeds ingezet voor deze taak en ze zijn er nog steeds bijzonder goed in. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en kunnen vele kilometers per dag rennen zonder dat zij daar echt moe van worden.

Als veedrijver heeft een Kelpie een grote werklust. Ze zijn heel enthousiast als ze met je mogen werken. Of dat nou gehoorzaamheid is, schapendrijven, behendigheid, of speuren, dat maakt voor de meeste Kelpies niet uit. Als ze maar een uitlaatklep hebben voor hun werkdrift en energie. Wil dat zeggen dat je de hele dag met ze moet werken, wandelen en fietsen? Nee. Maar uitdaging hebben ze wel bovengemiddeld veel nodig. Er zijn ook veel hondenrassen die het wel best vinden om driemaal per dag een rondje te lopen en thuis weer neer te ploffen, maar de meeste Kelpies nemen daar geen genoegen mee. Ik vind het daarom belangrijk dat ze naast regelmatig een lange wandeling of een eind rennen aan de fiets (wat voor elke hond heel belangrijk is!) ook regelmatig iets doen wat ze echt uitdaagt. Ik beoefen agility en hoopers met onze honden, dat vinden ze geweldig. Maar dagelijks doen we ook kleinere oefeningetjes voor de lol, zoekspelletjes, puzzels, etc. Het verrast me elke keer weer hoe intelligent ze zijn. Eigenlijk vinden ze alles leuk en ze voeren alles met héél veel passie uit. Ze hebben dan ook veel energie en zolang het baasje doorgaat doen ze graag mee.

Ze zijn daardoor ook behoorlijk druk. Dat wil niet zeggen dat ze de hele dag druk zijn, maar als er iets gebeurt staan ze vaak vooraan om te kijken en als ze enthousiast zijn, zijn ze vaak ook héél enthousiast en hebben ze moeite om zich in te houden. Sommige dieren zijn dan heel vocaal. Daarnaast zijn sommige honden behoorlijk onrustig en kunnen ze bijvoorbeeld dwangmatig rondjes door het huis lopen, drijven (en happen) naar andere dieren of auto’s of om elk geluidje aanslaan. Dit kan grotendeels voorkomen worden door ze voldoende uitdaging te geven of ze juist op tijd verplicht rust te geven, maar bij sommige Kelpies is dit gedrag simpelweg sterker aanwezig dan bij andere en dan kan het zo zijn dat je gewoon moet accepteren de je hond zo is.

Kelpies kunnen vaak goed zelfstandig werken. Dat wil ook zeggen dat ze soms handelen naar hun eigen inzicht en dus behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Niet alleen als je met ze werken, maar ook als ze iets willen en het niet krijgen. Dan kunnen ze op zoek gaan naar alternatieven om toch hun zinnetje door te drijven en heel volhardend zijn. Ze zijn daarbij erg intelligent en kunnen dus behoorlijk inventief zijn en heel duidelijk in wat ze van je willen. Voor hun eigen rust en die van de rest van het gezin is het daarom erg belangrijk om van pup af aan duidelijke regels te hanteren. Het wil niet zeggen dat ze niks mogen, maar het moet wel duidelijk zijn wat ze mogen en wat niet. Als dat duidelijk is zal de hond zich ook prettiger voelen en niet zo makkelijk gestrest zijn.

Deze honden zijn echte vrolijke clowns die niet al te serieus in het leven staan. Dat zie je aan hun hele manier van doen. Ze zijn altijd wel in voor een spelletje met hun baasje of hondenvriendje of een dol rondje rennen door de tuin of tijdens het uitlaten. Binnenshuis worden de meubels, zeker bij jonge honden, niet gespaard en dankbaar gebruikt als bijvoorbeeld springplank. Vaak blijven ze ook heel lang jong in hun kopje, wat niet altijd even handig is als je op zoek bent naar een serieuze harde werker, maar het heeft ook zeker zijn charmes.

Ze hebben absoluut geen harde aanpak nodig, want Kelpies zijn over het algemeen gevoelige honden. Dat is in combinatie met hun onstuimige en vrolijke aard niet altijd even makkelijk, want daardoor zijn ze makkelijk te over-corrigeren. Hierdoor kan het o zo belangrijke vertrouwen in hun baasje geschaad worden. Gebeurt dat tijdens een training? Grote kans dat de hond dan onzeker wordt en probeert om zijn taken uit te voeren en steeds meer fouten gaat maken of juist letterlijk wegloopt uit die stressvolle situatie. Ze zijn niet geschikt om “gedrilld” te worden, daarvoor zijn ze te zachtaardig. Ze willen graag met je werken en als het baasje enthousiast is is de Kelpie dat ook. Is de hond iets té enthousiast, dan kan je beter als baasje even wat rustiger blijven dan boos worden op je hond, ook dan kunnen ze makkelijk onzeker worden. Een beloningsgerichte aanpak en een flinke dosis geduld zijn vaak het meest effectief. Als je eenmaal weet hoe je je hond kunt motiveren en een team vormt, dan heb je er een gouden werkhond aan die er 200% voor gaat.

Krijgen ze genoeg interessants te doen en zijn ze tevreden? Dan kunnen deze honden ook op zijn tijd lekker lui zijn en gewoon rustig een fijn plekje op je beste stoel vinden om te slapen. Ze kruipen ook heel graag tegen je aan op de bank en hebben elk hun eigen geluidjes en trucen om je te laten merken hoe heerlijk ze bij je liggen. Ze zijn heel graag bij je en heel aanhankelijk en natuurlijk gaan ze graag met je mee op pad. Je hoeft niet de hele dag thuis te zijn voor je werkhond, maar ze vergen elke dag tijd en energie om ze te voorzien in hun gedragsbehoeftes en om ze voldoende aandacht te geven. En zelfs dan kan het dus voorkomen dat je hond toch nog rondjes door het huis loopt, lekker zijn eigen zin doordraaft of regelmatig een auto op wil jagen. Dat heb je dan ook te accepteren, je hebt te maken met een individu. Misschien dat je iets anders had verwacht van je Kelpie. Maar waarschijnlijk heeft hij ook eigenschappen waar je helemaal niet aan gedacht had en waar je juist heel blij mee bent.

Zo’n hardwerkend, vrolijk, druk en knettergek maatje is toch geweldig? Ik vind in ieder geval van wel!


Over de schrijver
Reactie plaatsen