Welke hond past bij jou?

Tegenwoordig zijn er talloze hondenrassen en leuke rasloze honden. Als je een hond uitkiest, is het belangrijk dat de hond bij u en uw gezin past. Op deze pagina vind je een aantal belangrijke aspecten waarin honden van elkaar kunnen verschillen. Neem dergelijke aspecten mee waneer je besluit een hond aan te schaffen!

Pup of volwassen hond?

Het grote voordeel van een pup is dat hij qua indrukken bijna helemaal ‘blanco’ is. U kunt hem dus nog vormen en leren wat u graag wilt. U weet precies wat er met hem gebeurd is en als eventuele gedragsproblemen optreden, is de oorzaak vaak makkelijker te achterhalen. Het opvoeden van een pup vergt echter veel tijd en als u uw pup geen consequente opvoeding geeft, kunt u hier later mogelijk problemen van krijgen. Wilt u een pup aanschaffen, dan is de ideale leeftijd maximaal 12 weken zodat het mogelijk is om het karakter van de hond mee te vormen.
Een volwassen hond heeft als voordeel dat hij al grotendeels gevormd is. Je weet dus min of meer wat je in huis haalt, zowel qua karakter als uiterlijk. Wanneer u uw hond van een bekende krijgt, weet u wat ermee gebeurd is. Wanneer dit niet het geval is, is het moeilijk om eventuele oorzaken van probleemgedrag te herleiden.

Rashond of niet?

Er zijn rashonden en niet-rashonden te koop. Een stamboom is geen vereiste om een gezonde leuke hond te kunnen krijgen, zolang de afstamming van de hond bekend en verantwoord is. Dit laatste geldt ook voor kruisingen die bewust gefokt zijn. Let er altijd op dat de hond een uiterlijk heeft dat hem niet belemmert om normaal te functioneren (zoals een te platte neus, teveel huid of een te lange rug). Als de afstamming bekend is is het daarnaast raadzaam om je te verdiepen in mogelijke aandoeningen die binnen de familie of het ras voorkomen. Niet alle fokkers fokken verantwoord met hun honden, terwijl dit juist belangrijk is om ziektes en ongewenst gedrag uit te sluiten. Vraag daarom altijd naar gezondheidspapieren van de ouders wanneer u een rashond koopt. Naast algemene testen voor de ogen, heupen en ellebogen zijn er bij de meeste rassen ook specifieke afwijkingen waarop de ouderdieren getest moeten zijn.

Hoewel het uiterlijk een rol speelt is het belangrijk om een hond uit te kiezen die een passend karakter heeft. De meeste rashonden zijn oorspronkelijk gefokt voor een bepaald doel. Zo is de Border Collie gefokt als schapendrijver. Wanneer hij als huishond gehouden wordt en niet genoeg beweging en geestelijke uitdaging krijgt, is de kans groot dat de hond zich op een andere manier gaan vermaken. Dat is vaak niet een manier waarvan de eigenaar gecharmeerd is: vernielen van spullen, hyperactiviteit en zelfs het ‘opdrijven’ van mensen. De Jack Russell Terrier daarentegen is een hondje dat gefokt is om dieren uit hun schuilplaats te blaffen. Deze hondjes zijn dus nogal onverschrokken en hebben soms bijna een obsessie voor alles wat beweegt. Ook tegen andere honden kunnen ze dominant zijn.
Het is dus belangrijk dat je weet wat voor karakter de meeste honden van een bepaald ras hebben, want een karakter dat bij het gezin past (en een goede gezondheid!) is vele malen belangrijker dan een perfect uiterlijk. Kijk hierbij ook naar de ouderdieren, want karakter is voor een groot deel ook genetisch bepaald.

Kruisingen van twee rassen zijn ook steeds vaker te zien. Het kan een groot voordeel zijn om twee rassen te kruisen (mits er gezonde ouders gebruikt worden). Honden zijn dan genetisch minder aan elkaar verwant en zullen dus over het algemeen gezonder zijn. Dit sluit echter niet uit dat kruisingen nooit erfelijke gebreken krijgen, of dat alle rashonden erfelijke gebreken hebben. Gezondheidstesten moeten dus altijd gedaan worden als er met een hond gefokt gaat worden.
Let er ook op welke karaktereigenschappen de ouders oorspronkelijk hebben en of dit goed bij elkaar past. Het kruisen van bijvoorbeeld een reactief ras met een ietwat angstig ras kan ook vervelende situaties opleveren.

Naast kruisingen tussen twee rashonden zijn er natuurlijk ook een heleboel honden die geen rashonden als ouders hebben. Vaak kan je aan het uiterlijk van deze honden wel een beetje zien wat voor rassen er ongeveer verantwoordelijk zijn geweest voor dit unieke eindproduct.
Wanneer u een rasloze pup heeft, weet u vaak van tevoren niet wat voor hond het zal worden, zeker als u niet weet wat de ouder(s) zijn. Het kan dan soms bijvoorbeeld moeilijk zijn om te zeggen hoe groot de hond gaat worden en wat voor vacht hij zal krijgen.

Geslacht

Een reu en een teef verschillen in enkele opzichten van elkaar. De verschillen in het gedrag zijn met de juiste training goed te ondervangen, wat (uitgezonderd het fokken) dit voor de meesten een minder belangrijke keuzefactor maakt.
Reuen worden over het algemeen iets groter dan teven. Meestal wordt ook gezegd dat reuen wat eerder de baas willen spelen naar andere reuen, waardoor ze zich in sommige gevallen agressiever kunnen gedragen dan teven. Het castreren van de hond biedt soms uitkomst. Echter, twee teven kunnen elkaar net zo goed niet mogen. Over het algemeen is een reu wel aanhankelijker en eerlijker in zijn gedrag dan een teef. Veel reuen hebben ook een drang om hun territorium te markeren. Dit doen ze door regelmatig tegen hoge objecten in de omgeving te plassen. Met de juiste begeleiding kan dit bij de meeste honden beperkt worden.
Belangrijk om te weten is dat een teef ongeveer tweemaal per jaar loops wordt. De loopse periode bij honden duurt ongeveer drie weken, waarin de teef druppeltjes bloed verliest. Bij de ene teef is hier nauwelijks iets van te merken, terwijl de ander redelijk wat bloed verliest. Sommige teven kunnen zich heel anders gaan gedragen als ze loops zijn of last krijgen van schijnzwangerschap.

Grootte

Ondanks het feit dat alle honden tot dezelfde soort behoren, bestaat er een enorm verschil in grootte. De alom bekende Chihuahua met een gewicht van 1,5 kilogram is een van de kleinste rassen ter wereld, terwijl sommige Dog-achtigen wel 80 kilogram kunnen wegen.
Het scheelt wel degelijk of u een grote of kleine hond heeft. Een grote hond is natuurlijk veel groter, wat soms niet handig kan zijn wanneer je oppas nodig hebt of ergens heen gaat. Een grote hond heeft ook meer voer, een grotere mand, etc. nodig. Ze zijn dus vaak duurder in onderhoud. De gemiddelde levensverwachting van grotere honden is niet zo lang als die van kleine honden.

Vachtverzorging

De vachtstructuur van onze honden kan enorm verschillen. Het is belangrijk om de vacht van je hond mee te nemen in de afweging welke hond u kiest. Aan de meeste kortharige rassen zal je weinig onderhoud hebben, maar een ruwharige hond moet af en toe geplukt worden. Andere honden vereisen dagelijks onderhoud aan hun vacht. Je moet het wel op kunnen brengen om dat te doen of het geld hebben om je hond op tijd naar de trimmer te brengen.


 

Reactie plaatsen