Een hond in huis

Duidelijkheid

Honden hebben duidelijkheid nodig over hun plaats in het gezin en wat ze wel en niet mogen. Hiervoor is het belangrijk dat een hond precies weet wat hij wel en niet mag, zodat hij weet waar hij aan toe is. De baas, ofwel de gezinsleden, bepaalt de regels. Het belangrijkste is dat iedereen die met de hond omgaat dezelfde regels toepast. Duidelijke afspraken tussen gezinsleden zijn dus van belang. Als een hond bijvoorbeeld niet op de bank mag liggen, mag hij dat nooit. Eén keer staat voor veel honden gelijk aan altijd en kan ze dus in verwarring brengen. Wanneer een hond weet wat hij wel en niet mag, wordt de kans op gedragsproblemen in huis vaak verminderd.
Duidelijkheid brengt rust!

Beweging

Aangezien wolven dagelijks grote afstanden kunnen afleggen, is het van belang dat je hond voldoende beweging krijgt. Dat betekent dus dat je dagelijks even de tijd moet nemen om iets met de hond te gaan doen, zoals spelen, wandelen, fietsen of trainen. Hoeveel beweging een hond nodig heeft verschilt per individu. Daarnaast heeft het ene ras meer beweging nodig dan het andere. Echter, geen enkele hond is gebouwd om driemaal per dag even buiten mag om uitgelaten te worden, beweging is voor elke hond essentieel voor een goede gezondheid.

Uitdaging en aandacht

Honden zijn slimme dieren die veel behoefte hebben aan geestelijke uitdaging, ze moeten iets te doen hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van trainen met de baas en door steeds verschillende speeltjes aan te bieden. Door nieuwe oefeningen te proberen wordt een hond uitgedaagd om na te denken. Er zijn talloze leuke boekjes te koop met hondenspelletjes en hondenkunstjes, waarmee baas en hond voor weinig geld urenlang samen bezig kunnen zijn. Geef een hond daarnaast de keuze uit een aantal speeltjes en wissel deze speeltjes af. Dit vermindert de kans dat een hond uitgekeken raakt op een speeltje.

Samen trainen met je hond is goed om een sterke band met je huisgenoot op te bouwen, je hond een uitlaatklep te geven voor zijn energie en hem in beweging te houden. Hoewel het ene dier meer werkdrift heeft dan het andere is er voor elke hond wel een discipline die hij leuk vindt. En voor bijvoorbeeld werkhonden is het een vereiste om ze voldoende uitdaging te geven om te voorkomen dat ze probleemgedrag ontwikkelen. Dit komt dan meestal voort uit energie die zij niet op de juiste manier kwijt kunnen, wat zich op een andere (vaak vervelende) manier uit. Maar ook als je hond van nature vrij makkelijk is, is het natuurlijk geweldig als je samen iets kunt doen wat je leuk vindt. Tegenwoordig zijn er steeds weer nieuwe originele activiteiten voor hond en baas. Denk hierbij buiten gehoorzaamheid eens aan behendigheid/agility, speuren, canine freestyle, hoopers, treibbal, schapen drijven of canicross.

Rust

Bouw altijd voldoende rustmomenten in voor je hond. Als je de juiste uitlaatklep hebt gevonden voor zijn energie is het echt niet nodig om de hele dag door wat met je hond te doen. Sterker nog, rust is minstens zo belangrijk als beweging en uitdaging. Want bewegen, trainen, nadenken, etc zijn allemaal vormen van stress. Hoewel het om een positieve stress gaat heeft het lichaam rust nodig om te kunnen herstellen.

Reactie plaatsen