Rust voor je hond

Er wordt vaak gesproken over hoe belangrijk uitdaging voor honden is, maar voldoende rust is minstens zo belangrijk. Een volwassen hond heeft gemiddeld 14 tot 18 uur slaap of rust nodig. Dit zorgt ervoor dat het hondenlichaam zich kan herstellen, maar ook dat ervaringen verwerkt kunnen worden die de hond heeft opgedaan. Dat geldt dus niet alleen voor jonge en oude honden, maar ook voor volwassen dieren. Ook de actieve types.

Voor wie is rust extra belangrijk? 

Pups en jonge honden

Pups hebben vaak wel tot zo’n 20 uur per dag rust en slaap nodig. Zo hebben ze de tijd om indrukken te verwerken. Krijgen ze geen voldoende rust? Dan kunnen ze overprikkeld raken, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in druk en ongecontroleerd gedrag (net als bij kleine kinderen). Meestal zijn ze na 30 minuten spelen en verkennen al erg moe.

Oudere honden

Oudere dieren hebben over het algemeen wat meer slaap nodig dan jongere dieren. Hun lichaam is natuurlijk wat versleten en heeft zodoende ook meer tijd nodig om te herstellen. Natuurlijk is het belangrijk om ook de activiteiten aan te passen aan hun oudere lichaam.

Drukke honden

Drukke honden die zelf geen rust kunnen vinden kunnen juist overprikkeld zijn. Juist deze honden hebben extra rust en regelmaat nodig. Kunnen ze die rust zelf niet nemen? Dan kan het raadzaam zijn om ze daarbij te helpen.

Hoe creëer je rust? 

Om makkelijk rust te vinden is het belangrijk om te bieden:

  • Een prikkelarme omgeving
  • Een rustige omgeving
  • Een veilige omgeving
  • Niet teveel activiteiten op een dag plannen (niet teveel dagen achter elkaar in ieder geval)

Pups en zeer actieve honden hebben soms een beetje hulp nodig om hun rust te vinden. Ook honden die misschien niet moe lijken te zijn hebben op tijd rust nodig, help ze hierbij. Een bench kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn (leer dit natuurlijk wel eerst goed aan). 

Je kan je hond ook leren op een bepaalde plek te gaan liggen, of een matje die je mee kan nemen naar een andere locatie. Gebruik in zo’n geval veel beloningen en begin met het aanleren in een rustige omgeving. Daarna kan je op andere en drukkere plaatsen oefenen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen