Hoe creëer je rust voor je hond (en waarom is dat zo belangrijk!)

Hoe creëer je rust voor je hond (en waarom is dat zo belangrijk!)

Liever kijken dan lezen? Kijk deze blog op ons Youtubekanaal:


Er wordt vaak gesproken over hoe belangrijk uitdaging voor honden is, maar voldoende rust is minstens zo belangrijk. Een volwassen hond heeft gemiddeld 14 tot 18 uur slaap of rust nodig, een pup nog meer.

Wat doet rust?

Rust zorgt ervoor dat het hondenlichaam zich kan herstellen, maar ook dat ervaringen verwerkt kunnen worden die de hond heeft opgedaan. Dat geldt dus niet alleen voor jonge en oude honden, maar ook voor volwassen dieren. Ook de actieve types. Juist die hebben vaak extra behoefte aan het verwerken van wat ze gedaan hebben. Ook als je hond een dag met veel indrukken heeft gehad zul je merken dat hij veel sneller moe is dan je van hem gewend bent. Lekker rusten dus! En andersom is het dus ook belangrijk om je hond voldoende rust te geven voor je iets intensiefs met hem gaat doen.

Voor wie is rust extra belangrijk? 

Pups en jonge honden

Pups hebben vaak wel tot zo’n 20 uur per dag rust en slaap nodig. Zo hebben ze de tijd om indrukken te verwerken. Krijgen ze niet voldoende rust? Dan kunnen ze overprikkeld raken, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in druk en ongecontroleerd gedrag (net als bij kleine kinderen). Meestal zijn ze na 15 tot 30 minuten spelen en verkennen al erg moe.

Oudere honden

Oudere dieren hebben over het algemeen wat meer slaap nodig dan jongere dieren. Hun lichaam is natuurlijk wat versleten en heeft zodoende ook meer tijd nodig om te herstellen. Natuurlijk is het belangrijk om ook de activiteiten aan te passen aan hun oudere lichaam, zodat het niet te veel belast wordt. Blijf echter wel in beweging, dit houdt het hondenlichaam natuurlijk fit.

Drukke honden

Soms heb je te maken met een hond die veel mentale uitdaging krijgt, veel traint en dan nog onrustig of overactief blijft. Drukke honden die zelf geen rust kunnen vinden kunnen soms juist overprikkeld zijn. Deze honden hebben extra behoefte aan rust en regelmaat. Kunnen ze die rust zelf niet nemen? Help ze hier dan bij.
Geef duidelijke signalen naar je hond. Zo weet hij wat er van hem verwacht wordt en dat geeft ook extra rust. Zorg daarnaast voor duidelijke rustmomenten en -plekken, bijvoorbeeld in zijn bench.
Drukke honden hebben nog net een beetje meer dan andere honden behoefte aan een uitlaatklep. Niet alleen beweging, maar vooral ook mentale stimulans. Zorg dus dat je weet dat je hond wel voldoende uitdaging heeft naast zijn wandelingen, zodat hij geen druk gedrag laat zien uit verveling. Lekker trainen of spelletjes met je hond doen is bijvoorbeeld een fijne manier om hem zijn hersenen te laten gebruiken. Dit is ook een goede manier om de band met je hond te verbeteren en hem geduld te leren. En daarna hij voldaan gaan rusten. Voor werkrassen is dit extra belangrijk, zij hebben niet genoeg aan alleen veel beweging maar moeten ook uitgedaagd worden. Maar ook hier geldt dat je hond ook voldoende moet rusten om overprikkeling te voorkomen.

Hoe creëer je rust? 

Om makkelijk rust te vinden is het belangrijk om te bieden:

  • Een prikkelarme omgeving
  • Een rustige omgeving
  • Een veilige omgeving
  • Niet teveel activiteiten op een dag plannen (niet teveel dagen achter elkaar in ieder geval)
  • Regelmatig een rustdag, waarop je hond weinig blootgesteld wordt aan prikkels.

Pups en zeer actieve honden hebben soms een beetje hulp nodig om hun rust te vinden. Ook honden die misschien niet moe lijken te zijn hebben op tijd rust nodig, help ze hierbij. Een bench kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn (leer dit natuurlijk wel eerst goed aan).

Je kunt je hond ook leren op een bepaalde plek te gaan liggen, of een matje dat je mee kan nemen naar een andere locatie. Gebruik in zo’n geval veel beloningen en begin met het aanleren in een rustige omgeving. Daarna kan je op andere en drukkere plaatsen oefenen.

Hoe zorg jij voor een goede balans tussen actie en rust? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen