Pootjes Podcast 16 | 10 vragen om jezelf te stellen voordat je cavia's in huis neemt

Pootjes Podcast 16 | 10 vragen om jezelf te stellen voordat je cavia's in huis neemt

Deze podcast is te beluisteren op YouTube en Spotify via de Pootjes Podcast Beestenplein.


Tekst uit de video:

Cavia’s zijn dieren waar je veel plezier aan kunt beleven. Als opvang zien we echter ook vaak de keerzijde wanneer dieren afgestaan worden om verschillende redenen. Net als bij ieder huisdier geldt ook voor cavia’s: bezint eer ge begint. Daarom gaan we deze keer 10 vragen behandelen die je jezelf kunt stellen als je overweegt om cavia’s te nemen.

1. Heb je je verdiept in het gedrag van de dieren? Ofwel: heb je de juiste verwachting van ze?

Cavia’s zijn vluchtdieren. De meeste cavia’s zijn vrij schichtig en ze schieten snel weg als je ze wilt pakken of wanneer ze een onverwachts geluid horen of een onverwachtse beweging zien. De ene cavia heeft dit  gedrag sterker in zich dan de andere en kan dus ook minder “tam” worden. Tot op zekere hoogte kun je hier invloed op hebben door ze op de juiste manier te socialiseren en de leeftijd speelt ook enige rol, maar het karakter heeft meer invloed dan soms beweerd wordt. Ofwel: het nemen van jonge dieren of het dagelijks op schoot nemen biedt geen enkele garantie dat je cavia’s “tam” worden.

In de kooi zijn cavia’s veel bezig met eten en verstoppen. Jonge dieren zijn uiteraard wat actiever, maar de meeste volwassen dieren zijn rustiger en vaak zelfs vrij lui. Spelen zoals bijvoorbeeld een hond of kat doet doen ze niet. Voor hen is interactie met een soortgenoot, verstoppen en eten en eventuele uitdagende varianten hierop voldoende. Het ontdekken van nieuwe dingen in de kooi of ren is wel aan te raden om ze geïnteresseerd te houden in nieuwe dingen.

Ten slotte is het goed om te weten dat de meeste cavia’s in tegenstelling tot bijvoorbeeld konijnen meestal niet zo klef zijn. De meeste dieren liggen niet regelmatig tegen elkaar, ze wassen elkaar niet zo vaak, etc. Dit wil echter niet zeggen dat ze niet aan elkaars gezelschap hebben. De interactie tussen de dieren is voor de meeste cavia’s voldoende.

Lees hier meer over het tam maken van cavia's.

2. Heb je je voldoende verdiept in de verzorging van cavia’s? Ofwel: heb je voldoende kennis in huis?

Als je besloten hebt om cavia’s in huis te nemen is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in deze dieren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via ons kenniscentrum of een van onze workshops, je kunt eens langs gaan bij een opvang of je kunt op internet op betrouwbare sites informatie inwinnen. Als je nog nooit een cavia vastgehouden hebt is het ook zeker de moeite om eerst eens bij mensen op bezoek te gaan die al cavia’s hebben en naar hun ervaringen te vragen. Of in een opvang natuurlijk.

3. Heb je tijd en vooral zin om iedere dag te zorgen voor cavia’s? 

Een cavia wordt gemiddeld een jaar of 5 oud. En soms wel 9. Dat is best een aardige tijd dat ze onder jouw verantwoordelijkheid vallen om goed verzorgd te worden. Het kost niet heel veel tijd om ze te verzorgen, maar het moet wel iedere dag gebeuren. Ook als het even niet uitkomt. De kooi moet één tot twee keer per week verschoond worden. En met cavia’s komt er ook wat extra stof, haar en rommel in huis. Dus je kunt ook wat extra schoonmaakwerk verwachten.

Wil je je cavia’s wat “tammer” houden, dan is het aan te raden om ze iedere dag ook even uit de kooi te halen en tegen ze te praten. Dat laatste klinkt misschien raar, maar zeker in combinatie met wat lekkers helpt het echt om ze aan je te laten wennen. Het is voor cavia’s geen must om ze “tam” te maken. Zolang ze een soortgenootje in de kooi hebben is dat het belangrijkste. Maar wil je ze wel “tam” houden, dan moet je wel wat extra tijd in je dieren steken.

4. Voor wie schaf je cavia’s aan? Voor jou of voor je kinderen?

Op zich is het niet erg om dieren voor je kinderen aan te schaffen. Maar wees je er bewust van dat je als ouder altijd de verantwoordelijke bent als het aan komt op het welzijn van de dieren. Een van de belangrijkste redenen waarom dieren in onze caviaopvang afgestaan worden is omdat de kinderen er niet voldoende naar omkijken. Soms is dat na enkele jaren, maar soms ook al na enkele weken. Huisdieren worden vaak mede aangeschaft om kinderen te leren zorgen voor een levend wezen en om ze verantwoordelijkheidsgevoel te leren. Maar wat leer je je kinderen als je dieren weer weg doet wanneer er niet voldoende voor gezorgd wordt? Wat voor voorbeeld geef je als je als ouder niet meer voor de dieren wilt zorgen omdat zij dat ook niet meer doen? Walk your talk!

Begin om deze reden dus ook niet aan cavia’s als je het zelf niet ziet zitten om voor ze te zorgen. Het verzorgen van een huisdier kan heel goed zijn om verantwoordelijkheidsgevoel te leren. Je kunt samen met je kinderen afspraken maken over de verzorging. En die afspraken stem je af op de leeftijd en het karakter van het kind. Wij krijgen soms cavia’s voor afstand met het verhaal dat een kind van 6 jaar oud haar verantwoordelijkheid niet neemt. De verantwoordelijkheid voor de verzorging van een dier mag nóóit gelegd worden bij een kind. Daar is het nog te jong voor en vaak overzien zij “ik zorg er echt voor altijd voor” nog niet. Je kunt met een jong kind natuurlijk wel samen de cavia’s eten geven en de dieren iedere dag even op schoot nemen en iets lekkers geven. Houd het leuk en zonder dwang voor jonge kinderen, vaak heeft druk een averechts effect. Met oudere kinderen kun je een schema maken wie wat doet. Zorg dus ook dat je hierin zelf wat bijdraagt in de verzorging. Als je als ouder als voorbeeldfunctie al geen interesse hebt in de dieren kun je niet verwachten dat je kinderen dat wel jaren blijven hebben. Dus zelfs als je kinderen goed voor de dieren zorgen is het goed om regelmatig mee te helpen, om te laten zien dat je betrokken bent bij de verzorging en om op de achtergrond het goede voorbeeld te geven.

Wanneer je cavia’s neemt voor wat oudere kinderen is het ook erg belangrijk om je ervan bewust te zijn dat hun interesse wel eens erg kan gaan veranderen. Zo zou het zomaar kunnen dat een meisje in groep 7 altijd met haar cavia’s bezig is en op de middelbare school opeens hele andere interesses heeft, vaker van huis is en haar cavia’s nog maar weinig ziet staan. Het is voor twee cavia’s niet direct erg als ze wat minder aandacht krijgen, ze hebben immers elkaar en dat is voor ze veel belangrijker. Heb jij als ouder dan ook nog tijd en zin om de verantwoordelijkheid op je te nemen?

Ohja, en denk alsjeblieft niet: “maar mijn kind doet zoiets niet!”

Vraag je dus af: stel dat mijn kinderen niet meer naar de dieren omkijken, wil ik ze dan nog steeds verzorgen voor de rest van hun leven?

5. Dus nogmaals: heb je daar echt zin in? Ook als je het druk hebt, je niet goed voelt, als het dier ziek wordt of als de kinderen toch uitgekeken zijn op de cavia’s?

Jij kiest voor de cavia’s, de cavia’s kiezen er niet voor om bij jou te komen wonen. Zij zitten in een kooi en zijn op jou als volwassen eigenaar aangewezen om goed verzorgd te worden. Ofwel: hun welzijn is 100% jouw verantwoordelijkheid.

6. Heb je voldoende ruimte om cavia’s te houden? 

Je kunt cavia’s zowel binnen als buiten houden. Ze hebben een verblijf nodig dat tenminste 1,20 meter lang is, maar in een groter verblijf komen ze nog beter tot hun recht en zo beleef je ook meer plezier aan ze. Meet van tevoren op of je dit kwijt kunt. Er zijn ook hele mooie caviameubels te koop die een stuk mooier in een woonkamer staan dan de standaard kooien.

7. Als je op vakantie gaat, heb je dan een of liefst meerdere adressen waar ze terecht kunnen?

Sommige mensen nemen hun cavia’s mee op vakantie, maar meestal is dat geen optie. Als je graag op vakantie wilt is het goed om van tevoren na te vragen of dieren ergens kunnen logeren. Het is daarbij ook goed om een reserve-mogelijkheid te hebben. Of iemand die de dieren bij je thuis wilt verzorgen. Zorg dat degene die voor je dieren zorgt verstand heeft van de dieren, zodat ze de juiste hoeveelheid voer krijgen en zodat het ze opvalt als er iets mis is. Zo kan er nog op tijd actie ondernomen worden, mocht dat nodig zijn.

8. Kan ik het financieel dragen om cavia’s in huis te nemen? 

Helaas krijgen we ook regelmatig dieren aangeboden omdat hun eigenaren de kosten niet meer kunnen dragen. Dit is natuurlijk heel schrijnend. De aanschaf van de cavia’s en hun toebehoren is maar het begin van de kosten die je aan ze hebt. Natuurlijk kun je tot op zekere hoogte zelf bepalen wat je aan ze uitgeeft, maar je hebt er wel iedere maand kosten aan. Je kunt hele dure bodembedekking of een wat goedkopere variant kiezen en in verhouding zijn grote pakken goedkoper dan kleintjes. Daarnaast kun je groenten speciaal voor je cavia’s kopen, of gewoon van je eigen groenten wat extra stukjes voor ze af snijden. Sommige mensen hebben een moestuin waaruit de cavia’s mee kunnen eten. Koop je iedere week nieuwe huisjes, speeltjes of lekkers, dan ben je ook wat meer kwijt. Niet dat dat erg is, maar het is wel iets om je bewust van te zijn. En mocht een cavia naar de dierenarts moeten, dan komt daar onverwachts nogal een kostenplaatje bij.

9. Spelen er allergieën in het gezin?

Als je de mogelijkheid hebt kan het zeker goed zijn om van tevoren te testen of er geen gezinsleden zijn die allergisch zijn voor cavia’s, stof of hooi. Bij cavia’s in huis komt het nodige stof vrij. Tot op zekere hoogte kun je dit wel beperken door stofvrije bodembedekking te nemen (bijvoorbeeld Pet’s Paper Bedding of badmatten), maar iedere cavia moet onbeperkt hooi kunnen eten. Als je zeker weet dat er niemand allergisch is voor de cavia’s maar je twijfelt over het stof, dan kun je eens een pakje hooi in een bak in de woonkamer zetten en die regelmatig wat opschudden om te kijken of er reacties op komen.

Cavia’s kunnen ook prima het hele jaar door buiten leven. Buiten dat je hier vaak meer ruimte hebt voor een groter verblijf biedt dit mogelijkheden als er bepaalde (milde) allergieën bij een van de gezinsleden spelen. Zet de cavia’s dan wel bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het huis en waar je ze regelmatig bezig ziet vanuit het raam. Cavia’s die verder weg staan, staan vaak toch minder in de aandacht. En minder aandacht en interactie is voor niemand leuk.

10. Heb je andere huisdieren? Zo ja, kunnen die samen met cavia’s, kunnen de cavia’s eventueel gescheiden veilig huisvest worden of kun je het wennen tussen de dieren zelf goed begeleiden?

Regelmatig krijgen we ook dieren aangeboden omdat ze niet samen kunnen met de nieuwe puppy. Honden en katten kunnen vaak prima samenwonen met cavia’s. Dit is echter wel erg afhankelijk van het individu en hoe je er als eigenaar mee omgaat. Een pup vindt alles interessant en twee van die leuke piepspeeltjes in een kooi kunnen al snel een obsessie worden als je als baasje niet goed begeleidt. Hetzelfde geldt voor een volwassen hond.

Twijfel je of je hond of kat een gevaar vormt voor je cavia’s? Laat ze dan niet alleen in dezelfde ruimte en zet de hond of kat even weg als je ze uit de kooi haalt. En zorg altijd voor een dichte kooi.

Cavia’s en konijnen kunnen bij voorkeur beter niet samen gehuisvest worden, omdat ze een totaal andere manier van communiceren hebben. Daarnaast kan een konijn en cavia onbedoeld dodelijk verwonden wanneer hij trapt. Houd je cavia’s ook niet samen met andere kleine knaagdieren, zoals hamster en ratten. Zij kunnen agressie vertonen naar je cavia’s.

Dus: waar ga jij voor kiezen? 


Door lid te worden van het E-magazine Beestenplein lees je iedere week nieuwe artikelen over dieren en natuur en krijg je gratis toegang tot de KIDS-edities. Daarnaast help je ons andere goede dierendoelen te helpen, onze eigen caviaopvang Caviaplein te onderhouden en ons welzijnscentrum te laten groeien. Zo kunnen we samen nog meer dieren helpen!

Word lid! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen