Pootjes Podcast 021: Opvangcijfers januari 2023

De eerste maand van dit nieuwe jaar begonnen we met 62 nieuwkomers. Daarentegen zijn er 58 cavia's verhuisd of overleden. 

Geslacht

Er kwam slechts één castraat naar de opvang. Zelf hebben we wel nog een zestal heren lasten castreren die al bij ons woonden. Er werden 32 beren en 29 zeugjes gebracht.

Leeftijd

Heel wat jonge dieren deze maand: maar liefst 16 cavia's was onder het halfjaar. Niet heel vreemd met drie oepsnestjes, waarvan eentje natuurlijk op 2 januari van onze lieve Odini. De rest van de kleintjes kwam op een leeftijd van 4 tot 8 weken nadat hun oude baasjes ze door de eigen moeder grootgebracht waren. Een van de stellen die baby-af waren maakte te veel herrie en een ander puber-setje had helaas baasjes die de interesse in hen al na enkele maanden verloren was. 

We kregen ook zeven 5-pussers, waarvan twee omdat de hond ze maar niet met rust liet (Djinta en Teddie), eentje wegens tijdgebrek en twee nog op die leeftijd wegens gebrek aan interesse. Dat waren Donut en Muffin.

De cavia waarvan de leeftijd onbekend is, dat is Tovv. De cavia die los liep en na enige moeite gevangen kon worden. Helaas zat hij helemaal onder de schurft en was hij niet al de spekkig. Inmiddels gaat het iets beter, maar helaas zit er nog niet echt een stijgende lijn in. Wel heeft hij vrij snel na binnenkomst een "kneuzenvriendje" gekregen: Hein, een broodmagere cavia, klikte meteen enorm goed met hem. 

Per aantal gebracht

De meeste cavia's kwamen als koppeltje (17) en 9 cavia's kwamen alleen. Verreweg de meeste van de singles werd gebracht na het overlijden van hun maatje, zodat ze weer onder cavia-gezelschap zouden zijn. De dieren die met z'n vieren gebracht werden waren afkomstig uit een oepsnest, afgestaan wegens een teveel aan cavia's en wegens tijdgebrek. 

Redenen van afstand

En ten slotte de redenen waarom de cavia's in januari gebracht waren. Er kwamen 31 mensen dieren brengen. Zoals meestal werden de meeste cavia's gebracht wegens gebrek aan interesse of tijd. Dat zorgde met 13 gevallen de afgelopen maand voor meer dan 1/3 van de keren dat er cavia's gebracht werden. Opvallend is dat er slechts één keer cavia's gebracht werden wegens een allergie, wat normaal hoger is. 6 singles kwamen na het overlijden van hun maatje. Twee keer wonnen de cavia's het niet van de hond en moesten zij verhuizen. En ook opvallend: tweemaal werden er dieren gebracht omdat mensen er te veel hadden. 

Wat ik opvallend vond deze maand:

  • Tweemaal dieren die gebracht werden omdat het er te veel waren. Dit keer waren het "slechts" vier cavia's per afstand, maar in het najaar kregen we ook al wat vaker groepjes in de opvang omdat het er te veel werden. 
  • Tovv vond ik het meest sneue geval. Hij is als vondeling binnen gebracht, waarschijnlijk losgelaten. Dat is op zich al sneu, maar vooral zijn slechte conditie maakte het erg: hij was half kaal, veel te dun en keek niet goed uit zijn ogen. Hoewel hij aardig eet en goed verzorgd wordt en ook nog eens extra voedingsstoffen binnen krijgt, lijkt het erop dat zijn toestand te lang slecht geweest is, waardoor hij chronische tekorten opgelopen heeft. 
  • Dat er zo veel cavia's afgestaan werden wegens tijdgebrek en gebrek aan interesse. 
  • We kregen twee puber-beertjes aangeboden uit een oepsnest met daarbij hun baby-zusjes van 5 weken uit het nestje erna. Ze waren samen gezet, omdat de oude baasjes het geslacht van de baby's niet wisten. Verrassing: het zijn twee zeugjes. Het gevolg: de baby's moeten voor de zekerheid nog 10 weken blijven, omdat ze mogelijk drachtig zijn. Cavia's kunnen namelijk op een leeftijd van 5 weken al vruchtbaar zijn.

Meer over de dieren die binnenkomen lees en zie je in de afleveringen van Caviapraat op Youtube en het Nieuws uit de opvang. Beide staan ook op het gratis te lezen E-magazine, zodat je niet hoeft te zoeken :)



Over de schrijver
Reactie plaatsen