Pootjes Podcast 011 | Info-cast: twee manieren om met je hond thuis heel eenvoudig wat leuks te doen

Pootjes Podcast 011 | Info-cast: twee manieren om met je hond thuis heel eenvoudig wat leuks te doen

Deze podcast is te beluisteren op Spotify en Youtube via onze Pootjes Podcast Beestenplein!

Honden zijn van nature intelligente wezens die graag onderzoeken en leren. Ze zijn allemaal gebaat bij een beetje uitdaging in hun leven, of je nu een werkhond hebt of niet, een jonge of een oude hond, een behoorlijk intelligente of een wat minder snugger exemplaar. Ik moest aan dit onderwerp denken omdat het bij ons thuis met de combinatie van honden en kleine kinderen en alles daaromheen best lastig kan zijn om die uitdaging ook daadwerkelijk te geven. Dan ligt die een middagslaapje te doen, dan moet die weer opgehaald worden, en uiteindelijk aan het einde van de dag, kun je niet echt lekker meer weg omdat het al donker is.

Hoewel het geen vervanging is van voldoende beweging en een eventuele sport, kun je thuis toch best wel het een en ander doen om je hond tussendoor wat extra aandacht te geven of wat extra uitdaging te bieden. We gaan eens wat beter kijken naar twee verschillende en eenvoudige vormen van vermaak: puzzelen en trucjes leren.


Tekst uit de video:

Voerpuzzels en zoekspelletjes

Wanneer je je hond een voerpuzzel geeft stimuleer hem om dingen te onderzoeken en om zijn neus te gebruiken. Snuffelen is voor honden niet alleen uitdagend, maar ook rustgevend. Honden kunnen vele malen beter ruiken dan wij. Ze communiceren met elkaar via geuren, van nature sporen ze voedsel op met hun neus en ze halen veel informatie uit hun omgeving via geur. Een prima reden om je hond dagelijks iets met zijn neus te laten doen toch!

Zoekspelletjes met voer kun je kopen als kant-en-klare voerpuzzel of je kunt er heel eenvoudig zelf eentje maken. Leer een puzzel altijd in stapjes aan. Vaak zal je hond hem niet in één keer begrijpen en erbij gaan zitten kijken of hem beschadigen. De Wobbler van het merk KONG , de voerpuzzels van Nina Ottenson en Outward Hound zijn over het algemeen hele leuke en degelijke producten. Bied ze eerst heel makkelijk aan, bijvoorbeeld met open schuifjes of zonder dopjes als die erop zitten. Beloon je hond met je stem als hij de puzzel juist gebruikt en moedig hem aan als hij wat onzeker is. Doe de puzzel in het begin dus eerst samen tot hij hem echt onder de knie heeft.

Wil je zelf aan de slag? Een voerpuzzel maken hoeft niets te kosten. Je kunt bijvoorbeeld een bak vullen met speelgoed of wc-rollen en daartussen voer verstoppen. Ook de spullen in huis kunnen prima dienen als verstopplek voor snoepjes. Leg ze bijvoorbeeld op of net onder de bank, bij een stoelpoot, etc. Een set plastic bekertjes is ook heel geschikt om snoepjes onder te verstoppen. Heb je een tuin? Dan kun je daar helemaal los gaan of gewoon wat brokjes over het grasveld strooien.

Trucjes leren

Samen nieuwe dingen leren is ook een uitstekende manier om iets samen te doen. De meeste honden vinden het fantastisch om één op één met hun baasje bezig te zijn. Nieuwe dingen leren is heel goed om je hond geestelijke uitdaging te geven en het is ook nog eens goed voor de band met je hond. Zelfs een paar minuutjes tussendoor is voor je hond al hartstikke leuk, dus je hoeft niet een speciaal op pad of een heel uur vrij te plannen. Naast gewone trucjes als pootje geven of omrollen kun je met voorwerpen als een hoepel of een grote plastic bak ook veel leuks aanleren. Of leer hem speelgoed opruimen, best handig zo aan het eind van de dag :)

Kijk altijd wat voor trucjes bij je hond passen. Dus wat hij leuk vindt om te doen en wat hij lichamelijk aankan. Laat een jonge hond bijvoorbeeld nog niet te vaak korte bochtjes maken om zijn rug niet onnodig te belasten, of te veel van dingen af springen om de gewrichten te ontzien.

En nog belangrijker: houd het leuk en bouw trucjes op in kleine stapjes! Zo kun je veel belonen, wat je hond enthousiast houdt en zijn zelfvertrouwen versterkt. Wat ga jij je hond leren?

Over de schrijver
Reactie plaatsen