Pootjes Podcast 009 Hamsters en hun natuurlijke gedrags-  en voedingsbehoeftes

Pootjes Podcast 009 Hamsters en hun natuurlijke gedrags- en voedingsbehoeftes


In deze podcast wil ik graag wat meer vertellen over hamstergedrag. Dit is belangrijk om het dierwelzijn te verhogen door tegemoet te komen in hun natuurlijke gedragsbehoeftes. We hebben het hier over de Syrische hamster, ofwel de goudhamster, en de Russische Dwerghamster. We kijken naar hun oorspronkelijke achtergrond, hun natuurlijke gedrag en hoe we dat kunnen gebruiken bij de inrichting van de kooi, en natuurlijk naar voeding.

Tekst uit video:

In deze podcast wil ik graag wat meer vertellen over hamstergedrag. Dit is belangrijk om het dierwelzijn te verhogen door tegemoet te komen in hun natuurlijke gedragsbehoeftes. We hebben het hier over de Syrische hamster, ofwel de goudhamster, en de Russische Dwerghamster.

Wat voor achtergrond hebben hamsters?

Hamsters zijn nachtdieren, die dus met name ’s nachts actief zijn wanneer het koel is in hun natuurlijke leefgebied. Dat zijn dorre, woestijn-achtige gebieden. Het zijn solitaire dieren, die alleen samenkomen om te paren. Dat betekent dat wij ze beter alleen kunnen houden. Hamsters zijn prooidieren, die buiten hun tripjes op zoek naar voedsel het liefst in hun veilige hol zijn. Hoewel ze kunnen wennen aan opgepakt worden, kunnen ze zich ook erg bedreigd voelen wanneer wij ze uit hun kooi willen halen. Zeker als ze in hun schuilhuisje zijn. Ze kunnen dan ook bijten. Hamsters zullen het over het algemeen dan ook beter doen als “kijk-dieren” en zijn in principe niet echt geschikt als aaidieren voor kleine kinderen. Overigens is geen enkel huisdier zonder de juiste begeleiding en verwachting geschikt voor kleine kinderen natuurlijk.

Natuurlijk gedrag en de inrichting van de kooi

Hamsters leven van nature in een droge en dorre omgeving. Daar is maar weinig voedsel te vinden. Hamsters lopen dan ook dagelijks kilometers ver, op zoek naar zaden, wortels, insecten en nog veel meer. Hierbij kunnen ze ook graven en de aarde omwoelen op zoek naar voedsel. Hebben ze wat eetbaars gevonden, dan stoppen ze dit in hun wangzakken om het makkelijk mee terug te kunnen nemen naar hun veilige nest. Onze hamsters doen dit ook en zo nemen ze al het voedsel mee naar hun schuilplekje. Dit heet hamsteren. Vul je iedere dag het voerbakje bij omdat je denkt dat je hamster alles opgegeten heeft? Dan zul je waarschijnlijk een flinke voorraad terug vinden wanneer je de kooi schoonmaakt. De drang om zoveel te lopen hebben hamsters ook nog steeds, vandaar dat een hamsterwiel echt een must is in hun verblijf. Bij de afwezigheid van een loopwiel kunnen hamsters probleemgedrag gaan ontwikkelen. Neem een model dat dicht is, dus zonder spijlen of een roostertje waar hun pootjes tussen kunnen komen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat loopwiel geeft: een dwerghamster heeft genoeg aan een rad van 15 tot 20 centimeter, terwijl een goudhamster echt een groter wiel tot wel 30 centimeter nodig heeft om te voorkomen dat hij kilometers met een kromme rug loopt en rugproblemen krijgt. In de natuur wonen ze in een hol, dat per soort verschilt in hoe het er precies uit ziet. Dit hol en de gangenstelsels die erbij horen kunnen ze zelf graven, maar ze gebruiken ook regelmatig holen van andere dieren.

Een kooi kan voor een hamster dus eigenlijk niet groot genoeg zijn, aangezien ze kilometers per dag lopen. Je zult ook zien dat ze vaak bezig zijn met het onderzoeken van de kooi. Dit gedrag kun je heel eenvoudig zelf stimuleren door allerlei tunneltjes te verstoppen, een dikke laag bodembedekking aan te bieden en andere leuke ontdekkingsmogelijkheden te geven, zoals plateau’s. Vergeet ook vooral niet om een paar schuilhuisjes aan te bieden. Hamsters kunnen klimmen, maar vallen ook vrij gemakkelijk. Zorg dus dat plateautjes niet te hoog worden om valpartijen te voorkomen. Gebruik ook alleen natuurlijke materialen, zoals onbehandeld hout of hennepvezel. Ze knagen namelijk overal aan. WC-papier, hooi en stro kunnen gebruikt worden als nestmateriaal. Geef nooit hamsterwatten, deze kunnen vast komen te zitten in de wangzakken. Geef ook wat takken, bijvoorbeeld van fruit- of wilgenbomen, om te voorzien in hun knaagbehoefte. Verder wordt een zandbadje (neem hiervoor bij voorkeur chinchillazand) ook gewaardeerd door de meeste dieren. Inspiratie nodig? Zoek eens op de term “hamsterscaping” en je kunt je hart ophalen.

Voeding

Hamsters zijn van nature alleseters. Ze eten niet alleen plantaardig voedsel, maar ook een kleine hoeveelheid dierlijk voedsel, met name in de vorm van insecten. Het is dus bevorderlijk voor hamsters dat er dierlijk eiwit in hun voer zit, bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of brokjes met dierlijk eiwit (geef ze bijvoorbeeld enkele honden- of kattenbrokjes).

Tijdens hun zoektocht naar voedsel vinden ze van alles. Het voer dat wij ze aanbieden moet dan ook gevarieerd zijn in samenstelling. Veel variatie zorgt ervoor dat je dieren goed eten. Daarnaast is ieder ingrediënt weer net anders van samenstelling. Het bevat net weer andere vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Veel variatie verkleint dus de kans op tekorten. Een aanzienlijk deel van deze ingrediënten zou moeten bestaan uit groentes, wat granen, zaden en kruiden om zo hun natuurlijke dieet na te bootsen. De zaden zijn voor de dwerghamsters een belangrijker onderdeel in de voeding van voor Syrische hamsters. Daarnaast is het belangrijk dat er wat brokjes in zitten die voorzien in de vitamines en mineralen, zodat ze daar geen tekorten aan krijgen.

Kleine stukjes verse groente mogen ook zeker niet ontbreken in de dagelijkse voeding van de hamster, bijvoorbeeld een schijfje wortel, een stukje wortelloof, een stukje appel, etc. Als de hamster het niet gewend is moet zijn lichaam nog wennen aan de groente, geef dan hele kleine beetjes en bouw dit langzaam op. Let er ook op dat verse groenten niet blijven liggen in de kooi en zo kunnen gaan rotten.

Je kunt het zoekgedrag van hamsters heel eenvoudig stimuleren door hun voer te verstoppen in de kooi. Graaf bijvoorbeeld wat in, strooi het rond, stop wat in een wc-rolletje gevuld met stro, etc. Op deze manier houd je je hamster ook nieuwsgierig in zijn omgeving, er kan zomaar wat te vinden zijn!

Verschillen in voeding tussen goudhamsters en dwerghamsters

Er zitten dus wel wat kleine verschillen tussen voeding voor goudhamsters en dwerghamsters. Dwerghamsters hebben een snellere stofwisseling, waardoor ze wat meer energie verbruiken en dus wat energierijker voedsel mogen hebben. De meest eenvoudige manier om hierin tegemoet te komen is door iets meer vet in het voer aan te bieden. Bijvoorbeeld door wat meer vette zaden (zonnepitten, saffloorpitten en pompoenpitten) toe te voegen. Geen straf voor ze, want vaak zijn dat de favoriete hapjes. Daarnaast eten dwerghamsters ook wat meer zaden in hun dieet, die een bepaalde voedingswaarde hebben en een hele fijne structuur. Dit kun je nabootsen door wat meer zaden in het voer terug te laten komen, bijvoorbeeld millet en kanariezaad.

Onze nieuwe recepturen voor hamsters zijn inmiddels klaar, uitvoerig getest en beschikbaar onder ons merk enJOYed by Pippa&Koda. Eentje is wat meer voor de grote hamsters samengesteld, deze heet de kleine knagers-mix. Voor de dwerghamsters is er de kleine knagers mini-mix. Natuurlijk voldoen ze beide helemaal aan de voedingsbehoeftes die we in deze podcast gedeeld hebben. Meer weten over onze kleine knagers mixen? Kijk dan even in de webshop!

Kleine knagers-mix
Kleine knagers mini-mix
Over de schrijver
Reactie plaatsen