Vraag:

Vraag: "Waarom mogen hamsters geen hamsterwatten als ze wel voor ze verkocht worden?"

Ja, goede vraag! Hamsters hebben wangzakken. Die gebruiken ze voornamelijk om voedsel in te vervoeren tijdens hun zoektocht naar eten. Nou hoeft een hamstertje in gevangenschap geen kilometers meer te lopen om voldoende eten te vinden, maar die wangzakken gebruik hij net zo graag om de inhoud van zijn voerbak en ander materiaal te verplaatsen naar zijn nest.
 Hamsterwatten worden verkocht als nestmateriaal. Dit is synthetisch materiaal, wat niet gezond is om in een hamstermondje gepropt te worden. Het kan leiden tot verstikking of verstoppingen. Daarnaast kan hunnen hamsters met hun pootjes verstrikt raken in de vezels.
 Wat is dan wel veilig en comfortabel nestmateriaal? Gewoon wc-papier is superfijn voor hamsters en niet gevaarlijk. Ook bodembedekking als katoenvezel kun je veilig geven. Het is belangrijk om te kijken of het materiaal natuurlijk is, zodat er geen schadelijke stoffen in je hamster terecht komen, en of de vezels makkelijk uit elkaar getrokken kunnen worden, zodat er geen pootjes in verstrikt raken. Daarnaast is een plukje hooi of stro een goede optie: dit moeten hamsters eerst kapot bijten en zo hebben ze ook meteen iets interessants te doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen