Gerbil-ABC

Actief

Gerbils zijn dieren die met intervallen verdeeld over de dag rustmomenten en actieve pieken hebben.

Buik

Mannetjes hebben in het midden van hun buik een geurklier zitten.

Controle

Gerbils zijn vergeleken met de meeste andere huisdieren niet zo veeleisend. Ze moeten natuurlijk wel elke dag gecontroleerd worden op hun gezondheid, huisvesting en of ze nog voldoende voedsel en water hebben.

Drinken

Omdat gerbils zich helemaal aangepast hebben aan het leven in droogte drinken ze maar weinig. Ze moeten echter wel altijd vers water beschikbaar hebben!

Eiwit

Gerbils zijn gebaat bij een voeding die voldoende eiwitten bevat.

Foerageren

Gerbils hebben eigenlijk geen voerbakje nodig. Ze besteden een groot deel van de tijd aan het zoeken naar voedsel (foerageren) en dat is veel interessanter als je hun voer verstopt in het hok of rondstrooit!

Graven

De poten van een gerbil zijn gemaakt om goed te kunnen graven. Ze hebben hier ook een enorme behoefte aan. Geef ze daarom de gelegenheid om te graven, bijvoorbeeld met een dikke laag bodembedekking.

Hooi

Gerbils moeten altijd beschikking hebben over hooi. Het is een ideaal nestmateriaal, voorziet in hun knaagbehoefte en is een belangrijk onderdeel van hun voeding.

Insecten

Daar zijn ze gek op en ze zijn super-gezond voor ze. Geef ze af en toe eens wat gedroogde of levende meelwormpjes, of een gedroogde krekel als je ze kunt vinden.

Jagen

Als het onderling niet goed klikt tussen gerbils of ze zitten met teveel in een kleine bak kunnen ze achter elkaar aan jagen, daarom is het houden van twee gerbils samen vaak veiliger.

Knagen

Dat kunnen ze als de beste. Ze hebben een enorme knaagbehoefte en zullen het dus prachtig vinden om alles kort en klein te bijten. Daarom is het ook niet aan te raden om ze in een plastic verblijf te houden.

Loopwiel

Gerbils worden ook wel renmuizen genoemd en lopen en rennen doen ze graag! Je maakt de meeste gerbils dan ook heel blij met een groot loopwiel (maat goudhamster). Let erop dat het wiel volledig dicht is op het loopgedeelte.

Mongoolse gerbil

Dit is de soort die wij het meest als huisdier houden.

Nest

Gerbils bouwen graag een nest om in te slapen. Geef ze daarom voldoende nestmateriaal, zoals stro dat ze zelf kort kunnen knagen. Geef nooit hamsterwatten, die zijn gevaarijk (ook voor hamsters).

Omnivoor

Gerbils zijn alleseters, ofwel omnivoren. Ze eten niet alleen plantaardig maar ook dierlijk materiaal.

Pups

Zo heten de babies van en gerbil. Gemiddeld krijgen ze er ongeveer zes, maar 1 of 10 pups zijn ook geen uitzondering.

Ruimte

Gerbils zijn erg energieke diertjes die veel rennen en verkennen. En daarvoor is ruimte nodig. Een terrarium van een meter lengte plus een inrichting waarin ze kunnen klimmen is echt geen overbodige luxe.

Soortgenoten

Gerbils zijn echte groepsdieren die je niet alleen moet houden. Twee dieren van hetzelfde geslacht, bij voorkeur uit hetzelfde nest, is vaak de beste combinatie. Mannetjes zijn vaak wat verdraagzamer dan vrouwtjes.

Terrarium

Die zijn ideaal om gerbils in te houden, omdat ze hem niet kapot kunnen knagen. Wel belangrijk om de bovenkant af te dekken met fijnmazig gaas want ze springen er zo uit!

Verse groente

Die zijn supergezond en bevatten veel voedingsstoffen. Bied ze regelmatig aan, maar wel in kleine hoeveelheden en geen natte groente zoals komkommer of sla. Een stukje wortel of broccoli bijvoorbeeld zijn ideaal.

Urine

In een woestijn is weinig water, dus gerbils zijn zo gebouwd dat ze bijna niet plassen. Hun urine is sterk geconcentreerd om zo min mogelijk vocht te verliezen.

Woestijnrat

Zo worden gerbils ook wel genoemd.

Zand

Gerbils houden hun vacht schoon door een zandbad te nemen. Je kunt hiervoor het beste chinchillazand aanbieden, dat hier speciaal voor bedoeld is en extra zacht voor de vacht. Verschoon het zandbad elke week, want meestal wordt het op den duur gebruikt als toilet.

Over de schrijver
Reactie plaatsen