5 feitjes over hamsters

Hamsters leven liever alleen

De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren en kunnen beter alleen gehouden worden. Sterker nog, het samen houden van volwassen hamsters kan tot dodelijke gevechten leiden. Dit geldt onder andere voor de veel gehouden Russische dwerghamster en de Syrische hamster (goudhamster).

Hamsters zijn alleseters

Dat betekent dat ze niet alleen plantaardig maar ook dierlijk voedsel eten, met name insecten. Zit er geen dierlijk materiaal in het hamstervoer dat je koopt? Dan kan het waardevol zijn om af en toe een honden- of kattenbrokje bij te geven. Gedroogde meelwormen vinden de meeste hamsters ook heerlijk! 

Hamsters lopen dagelijks heel veel

Een hamster loopt van nature makkelijk een paar kilometer per dag. Om probleemgedrag te voorkomen is het erg belangrijk om dit na te bootsen in het hamsterverblijf. Dat kan met een hamsterwiel van het juiste formaat. Let hier vooral op bij goudhamsters, want het gemiddelde loopwiel is te klein voor deze dieren. Ze lopen hierin krom in het wiel, wat de rug kan beschadigen. Een wiel van 20-30 cm is wel geschikt.

Hamsters hebben wangzakken 

En die gebruiken ze om voedsel in te verzamelen tijdens hun avonturen. Ze verzamelen al dat eten op een vaste plek, zodat ze een voorraad hebben. Dat heet hamsteren. Vul dus niet steeds het voerbakje van je hamster bij als het leeg is, waarschijnlijk heeft hij ergens in zijn verblijf een mooie voorraad aangelegd.

Hamsters zijn vaak ’s nachts actief

Dan kunnen ze uren in hun loopwiel rennen of bezig zijn met het knagen, verplaatsen en verbouwen van spulletjes in hun verblijf. Dat kan voor wat geluid zorgen, wellicht niet zo handig op de slaapkamer. Omdat hamsters overdag vaak slapen en niet graag gestoord worden zijn ze mede niet zo geschikt als huisdier voor kleine kinderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen