Voeding van konijnen
Konijnen zijn herbivoren. Dat wil zeggen dat ze alleen plantaardig materiaal eten. Wilde konijnen eten verdeeld over de dag grassen, bladeren en kruiden. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig energie en veel vezels. De voeding voor onze huiskonijnen moet hierop gebaseerd zijn om ze gezond te houden, omdat hun hele verteringsstelsel hierop gebaseerd is.
Ze hebben tanden en kiezen die hun hele leven doorgroeien. Door te kauwen blijven ze op de juiste lengte. Het verteringsstelsel van een konijn is hier ook op gebouwd, op een dieet met te weinig vezels krijgen ze vaak gezondheidsklachten.
De basis van een gezonde voeding is veel hooi (ongeveer 80% van de voeding), verse voeding, wat droogvoer en kruiden en/of bladeren. Daarnaast moet een konijn altijd de beschikking hebben tot vers drinkwater, ook als hij bijna niet drinkt.
Hooi
Hooi is het belangrijkste voedermiddel voor konijnen. Daarom moeten ze onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Goed hooi is nog wat groen van kleur, ruikt fris en bevat niet teveel stof. Hooi bevat veel vezels en weinig energie, waardoor een konijn er de hele dag van kan eten zonder dik te worden. Ook slijten de tanden door de maalbewegingen die gemaakt worden bij het eten van hooi. Varieer met de soorten hooi die je geeft, want die bevatten verschillende voedingswaardes.
Groentes, kruiden en bladeren
Variatie in het menu van je konijnen is essentieel voor een goede gezondheid. Geef daarom dagelijks meerdere soorten verse voedingsmiddelen, eventueel aangevuld met gedroogde varianten. De aanwezige fytonutrienten zijn maar in kleine hoeveelheden aanwezig, maar kunnen een groot gunstig effect hebben op de gezondheid van je dieren op vele manieren. Elke stof heeft weer een andere functie. Omdat de soorten en hoeveelheden van deze stoffen per plantensoort verschillen is het ontzettend belangrijk dat je een gevarieerd menu aanbiedt. Hierdoor krijgen je konijnen een breed scala aan fytonutrienten binnen en voorkom je dat ze teveel van bepaalde stoffen eten, wat juist weer een ongunstig effect kan hebben. Hoe meer variatie je kunt bieden hoe beter dus.
Een paar opmerkingen:
- Geef alles rauw
- Varieer het liefst binnen één maaltijd, zeker met koolsoorten en groentes met veel vocht
- Geef een nieuwe groentesoort eerst in een kleine hoeveelheid zodat de konijnenbuikjes kunnen wennen
- Lusten ze het de eerste keer niet? Blijf het een paar keer aanbieden, soms moeten ze gewoon even wennen aan de smaak!
- Pluk geen gras en kruiden langs de weg of op plaatsen waar veel honden uitgelaten worden
- Geef kruiden altijd met mate wegens de krachtige eigenschappen
Andere gezonde tussendoortjes gevonden? Lees hier hoe gezond de tussendoortjes voor knagers zijn!
Droogvoer/brokjes
Een dagelijkse kleine hoeveelheid brokjes biedt een basis aan de noodzakelijke vitamines, mineralen en aminozuren. Ongeveer 25 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht is voldoende. Weeg het af, dit is minder dan je misschien zou denken.
Er zijn verschillende soorten brokjes en gemengde voeren. Het geven van gemengd voer is meestal niet aan te raden, omdat konijnen dan kunnen selecteren wat ze wel en niet opeten. Meestal blijven dan juist de brokjes liggen, waardoor ze niet de voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zijn de extraatjes vooral bij de goedkopere soorten voornamelijk ongezonde en goedkope vulmiddelen. Het is dan beter om gedroogde groente- of kruidenmixen van goede kwaliteit los bij te geven.
Het is dus verstandiger om een droogvoer te geven dat alleen maar uit brokjes bestaat. Deze brokjes kunnen geperst zijn of krokant/geëxtrudeerd. De geperste brokjes zijn vaak goedkoper wegens het goedkopere en een eenvoudiger productieproces. Hierbij worden de brokjes ook minder verhit, waardoor de voedingsstoffen beter behouden brengen. De meeste konijnen eten wat minder graag geperst voer, maar dat kan ook een voordeel zijn. Ze zullen zich dan immers minder snel over-eten.
Een goede konijnenbrok bevat:
- Veel vezels/ruwe celstof: tenminste 15%
- Weinig vet: niet meer dan zo’n 5%
- Ongeveer 15% eiwit
- Minder dan 1% (10 gram per kilogram voer) calcium met bijbehorend fosforgehalte verhouding ongeveer 2:1 Ca:P