Verzorging van konijnen

Naast de dagelijkse voeding hebben konijnen regelmatig een schoon verblijf nodig. Omdat konijnen vluchtdieren zijn zullen ze niet zomaar laten zien dat ze ziek zijn. Je moet daarom goed op andere signalen letten, zoals de eetlust, het gewicht en hun gedrag. Zie je veranderingen die verontrustend zijn? Wacht dan niet tot het konijn zo ziek is dat hij niet meer eet voor je naar de dierenarts gaat. Meestal ben je dan te laat.  

Tanden

Gebitsproblemen komen vrij regelmatig voor bij konijnen, omdat de tanden door blijven groeien. Wanneer dat verkeerd gaat kan dit een dodelijke afloop hebben. Het gebit van je konijnen kan je zelf controleren, zeker als je merkt dat je konijn afvalt of minder eet. De tanden moeten kort zijn (boven en onder mag niet over elkaar vallen) en het snijvlak moet recht zijn. 


Ontlasting

Controleer daarnaast ook de ontlasting van de konijnen. Normale keutels zijn donker en rond en stinken niet. Konijnen produceren ook zachte keutels, die je normaal niet ziet omdat ze die direct weer opeten. Dit zijn de blindedarmkeutels. Hier halen ze  nog voedingsstoffen uit. Ze komen meestal aan elkaar geplakt naar buiten en normaal vind je die niet terug in het verblijf. Als je konijn bijvoorbeeld te dik is of ziek kan hij de keutels laten liggen, of ze plakken vast in de vacht. 

Wanneer de keutels kleiner zijn dan normaal kan dat ook alarmerend zijn. Zorg in dat geval voor voldoende wateropname en het eten van vezelrijke voeding. Diarree is gevaarlijk en dient zo snel mogelijk behandeld te worden. Ga bij twijfel naar een gespecialiseerde dierenarts!


Vachtverzorging

Kortharige gezonde konijnen hebben in principe geen extra verzorging aan hun vacht nodig. Langharige konijnen en dieren met een afwijkende vachtstructuur wel. Onderschat de verzorging van de vacht van deze konijnen niet! Ze moeten vaak minstens eens per week goed geborsteld worden, maar soms vaker. Daarnaast moeten sommige rassen naar de trimmer. Een vervilte vacht kan ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen! Meer over vachtproblemen bij teddy-vachten lees je in deze blog.

Er zijn speciale natuurlijke mixen te verkrijgbaar die de gunstig zijn voor de vacht van je konijn, zoals de enJOY Vacht- en Groeimix. 

beestenplein

 

Reactie plaatsen