Huisvesting van konijnen

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Het allerbelangrijkste is dat ze voldoende ruimte hebben. “Voldoende” is niet een standaard kooi, maar een verblijf van enkele meters.


Dit verblijf is zonder permanente uitloop te klein

Ruimte, het allerbelangrijkste

Konijnengroepen in het wild hebben een leefgebied van enkele honderden vierkante meters. Dat kunnen wij meestal niet bieden, maar meerdere vierkante meters hebben ze echt nodig en zijn vaak wel te realiseren. Een konijn loopt op een hele andere manier dan een cavia. Ze maken sprongen en daarvoor is er ruimte nodig. Tenminste enkele meters waar ze altijd toegang toe hebben is essentieel. Dat geldt zowel voor konijnen die binnen als buiten leven. Konijnen die voldoende ruimte hebben voelen zich prettiger en zijn gezonder. En dat zie je ook weer terug in hun gedrag. Heb je niet voldoende ruimte? Begin dan niet aan konijnen, dat is niet eerlijk voor de dieren.

Het verblijf

Let er bij het uitzoeken of maken van het verblijf op dat het gemaakt is van stevig en veilig materiaal. Hout kan aangeknaagd worden en dus niet te dun of zwak zijn. Let op scherpe randjes en zorg dat er geen giftige stoffen gebruikt zijn. Houd ook rekening met het volgende:

  1. Konijnen kunnen ook erg hoog springen als ze willen, dus het is belangrijk om het verblijf hoog te maken. Meestal is een meter voldoende, maar voor sommige stuntkonijnen niet.
  2. Konijnen houden van graven. Graaf daarom tegels of gaas in wanneer ze op gras of zand lopen, anders graven ze zich uit.
  3. Voor buitenkonijnen: houd rekening met vossen, katten en roofvogels! Maak je verblijf veilig en liefst overdekt.


Een konijnenparadijs inrichten

Als je dan een fijne ruimte voor je konijnen gemaakt hebt kan je met de inrichting rekening houden met hun natuurlijke gedragsbehoeftes:

  1. Onderzoeken en slopen: Wissel speelgoed regelmatig af om het interessant te houden en bied vaak nieuwe dingen aan. Een oude (onbedrukte) kartonnen doos met wat hooi of kruiden, een wc-rolletje met wat lekkers dat je ophangt etc zijn ook heel leuk!
  2. Verstoppen: Een schuilhuis is belangrijk om tegemoet te komen in de natuurlijke behoefte om te verstoppen. Daarnaast kan je tunnels en andere leuke verstopplekjes aanbieden. Zorg ervoor dat ze veilig zijn voor je dieren, ook als ze er wat aan knagen.
  3. Springen: De meeste konijnen vinden het leuk om te springen, dus je kan ook wat spring-mogelijkheden in het verblijf bouwen. Een nachthuisjes is bijvoorbeeld erg leuk om bovenop te zitten, maar ook plankjes of tafeltjes zullen dankbaar gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je konijnen niet via dit soort objecten hun verblijf uit kunnen springen.
  4. Graven: Konijnen graven heel graag. Je kan ze dan ook heel blij maken met een zandbakje of stukje waar gegraven kan worden.


Bodembedekking 

De meeste konijnen zijn van nature al zindelijk of makkelijk zindelijk te krijgen. Dat is fijn, want dan hoef je niet het hele konijnenverblijf in te strooien met bodembedekking.

Het nachthok is prettig om in te strooien, omdat je konijnen dan lekker zacht kunnen zitten. Als ze buiten leven is het bij koud weer lekker warm. Hiervoor kan je bijvoorbeeld stofarm zaagsel of hennepvezel gebruiken. Stro is daarnaast een fijne isolerende laag waar konijnen ook wat uit kunnen eten.

Het konijntoilet kun je het beste vullen met bijvoorbeeld stro- of houtkorrels of geperste papierkorrels. Dit soort korrels valt uit elkaar wanneer ze nat worden zonder dat het plakt, wat makkelijk is met schoonmaken. Kattengrit is niet geschikt.

Reactie plaatsen