Vachtproblemen bij het teddy konijn

Dit artikel is verschenen in het maart-nummer van het E-magazine Beestenplein als onderdeel van de maand van de vacht!

Sommige konijnenrassen hebben extra vachtverzorging nodig. Dat kan komen door de lengte van hun vacht, maar ook door hun vachtstructuur. Het angorakonijn is bijvoorbeeld een konijnenras dat regelmatig getrimd moet worden wegens zijn wollige en doorgroeiende vacht. Sinds enkele jaren is de teddy een ras dat wegens zijn pluizige en schattige uiterlijk aan populariteit gewonnen heeft. Maar om zo’n beestje mooi en vooral gezond te houden is een enorme dosis vachtverzorging nodig die heel wat intensiever is dan een wekelijkse snelle borstelbeurt. Dat is niet alleen intensief voor de konijnenbaasjes, maar ook voor het konijn zelf. Zeker een wat schuwer konijn zal zo’n trimbeurt geen feestje vinden. Er zit ook veel verschil in de vachtstructuur binnen dit ras en door het “zomaar” fokken met deze konijnen kan deze structuur nog moeilijker worden. Bij aankoop van deze dieren wordt deze klus soms behoorlijk onderschat, met als resultaat dat opvangen regelmatig dieren aangeboden krijgen die van top tot teen in de klit zitten en helemaal vervilt zijn. Al die klitten zijn niet alleen ongemakkelijk voor het konijn, vaak hebben ze hierdoor ook nog andere kwalen zoals huidproblemen en brandende plekken door bijtende urine in hun vacht. Scheren is dan de meest diervriendelijke oplossing. Lukt het je toch niet zo goed als gehoopt om zo’n vacht te verzorgen? Er zijn konijnentrimmers die precies weten wat ze met de vacht van deze konijntjes aan moeten, maak daar eens een afspraak! Ook hebben langharige konijnen meer voedingsstoffen nodig, omdat een deel hiervan gebruikt wordt voor het groeien van de vacht. Als dit niet beschikbaar is kunnen langharige konijnen niet alleen een slechte vachtconditie krijgen. Ze kunnen ook andere gezondheidsproblemen ontwikkelen, bijvoorbeeld aan het gebit. Je kunt hier als baasje in ondersteunen door bijvoorbeeld extra droogvoer of speciaal voer voor langharige konijnen te geven, of een kruidenmix als de Pippa&Koda Vacht- en Groeimix.

Het kruisen van langharige konijnenrassen met verschillende vachttypes kan tot een zodanig vreemde en moeilijke structuur leiden dat het voor nog meer problemen kan zorgen. Het lukraak fokken met konijnen is sowieso al niet in het belang van de dieren, maar bij dieren met speciale vachten is voorkennis een absolute vereiste om konijnenleed te voorkomen.

Maar wil je zo’n pluizig konijn en heb je de discipline om er elke week voldoende tijd in te steken om hun vacht gezond te houden? Kijk dan eerst eens in een opvang in de buurt. Er zijn al genoeg teddies gefokt die daar uiteindelijk volledig vervilt beland zijn omdat ze toch iets meer verzorging nodig hadden dan gedacht.

Over de schrijver
Reactie plaatsen