Interview met Linda Noij over Kinderboerderij en buurtpark Maria Goretti

Interview met Linda Noij over Kinderboerderij en buurtpark Maria Goretti

Gelegen in het centrum van Tilburg, verstopt tussen de gebouwen in de buurt bij het Wilhelminapark ligt Kinderboerderij en buurtpark Maria Goretti. De kinderboerderij bestond al 25 jaar en is een tijd dicht geweest voor onderhoud. En niet zomaar, het hele park is volledig gerenoveerd. Sinds mei 2022 is alles weer opengesteld met een volledig vernieuwde kinderboerderij en speeltuin. Een groot deel is nog in aanbouw en er zijn nog een aantal toekomstplannen, maar ook nu is er al heel wat te zien.

Alle verblijven zijn opnieuw ontworpen, alle dieren werden opnieuw uitgekozen. Maar hoe maak je die keuzes? En waar kies je dan voor? We spreken met Linda Noij. Zij is beheerder van deze nieuwe kinderboerderij en mocht meehelpen met de opzet. We kwamen met Linda in contact toen ze in onze caviaopvang Caviaplein een groepje cavia’s ophaalde.


Wat is het verschil met de oude kinderboerderij op deze locatie?

Ik ben niet betrokken geweest bij de oude locatie, ik ben begonnen in het najaar van 2021. Toen was de nieuwe kinderboerderij al in aanbouw. Het ontwerp voor de stallen, etc. lag er toen al, maar ik heb gekeken welke dieren er gehouden gingen worden en hoe de weides ingericht werden. Ik weet wel dat er eerst meer dieren waren dan nu de bedoeling is. De kinderboerderij en de speeltuin liggen wat meer gescheiden op het terrein. Zo kunnen de kinderen lekker spelen in de speeltuin en af en toe kijken bij de dieren als ze dat willen.

Hoe garandeer je het dierwelzijn hier?

Dierwelzijn staat natuurlijk voorop. Als verantwoordelijke voor de dieren zijn wij hun stem. Dat betekent soms dat je beslissingen moet maken die voor de bezoekers minder leuk zijn. Met warme dagen (boven 30 graden) wordt de kinderboerderij bijvoorbeeld gesloten. En wanneer iemand voorstelt dat het misschien leuk is om met de alpaca’s te wandelen gaat dat ook niet gebeuren. Alpaca’s zijn van nature helemaal geen knuffeldieren. Op dit moment is het bijvoorbeeld ook niet mogelijk om bij de dieren in de verblijven te komen, bijvoorbeeld in de geitenweide. Of dat in de toekomst wel gaat gebeuren is maar de vraag.


Voor welke diersoorten heb je gekozen en waarom?

Op het park zijn op dit moment cavia’s, konijnen, kippen, geiten en alpaca’s aanwezig. De keuze voor deze soorten is heel bewust gemaakt.

De cavia’s en konijnen zitten samen gehuisvest in een ruime stal met buitenuitloop. Hoewel dat vaak afgeraden wordt, is hier bewust voor gekozen. Naast vele andere goede verhalen huisvest een collega-kinderboerderij in Tilburg al jaren met succes een zelfde groepje dieren met succes. Dat concept is meegenomen in het ontwerp van dit park. Het lag er dus al toen ik erbij betrokken raakte.

De keuze voor kippen was niet moeilijk. Zij zijn makkelijk in de omgang en verzorging en horen ook wel echt bij een kinderboerderij.

De andere stallen waren ontworpen voor schapen en geiten. Dat waren dan ook in eerste instantie de dieren die zouden komen. Maar aangezien er op een collega-boerderij twee alpaca’s geboren waren, viel de keuze op hen in plaats van schapen. Aangezien alpaca’s en schapen wegens de kans op wormbesmettingen niet samen gehouden mogen worden, geiten wel, kozen we voor geiten. Ik heb hierbij bewust gekozen voor een wat groter geitenras: de Toggenberger. Deze geiten zijn minder stressgevoelig dan kleinere rassen en ook wat vriendelijker en coulanter van aard.

Er komen nog wel wat meer dieren in de toekomst, maar welke precies weet ik nog niet. Een volière staat nog op de planning, maar welke soorten daarin komen is nog niet duidelijk.


Wat staat er op de planning? 

Op het gebied van educatie is er een belangrijke rol weggelegd voor een kinderboerderij. Op de korte termijn komt er nog een slootaquarium in de binnenruimte. Hier kunnen kinderen zien en ervaren wat ze in hun achtertuin en in de sloot kunnen vinden. Binnen verschillende plekken op de kinderboerderij is nog ruimte voor het gaan houden van dieren. Ik heb nog genoeg plannen en ideeën voor de toekomst.

Welke functie heeft de kinderboerderij voor de omgeving?

Deze locatie behoort tot de gemeente Tilburg. Op dit moment is het park met name een speelplek voor de kinderen en een plek waar ze in contact kunnen komen met dieren. Ook is het middenin de stad een plek om rust te vinden.

Het onderwerp jongeren-participatie speelt bij de gemeente nog wel, maar daar is op dit moment nog geen concrete invulling aan gegeven. In samenwerking met Fontys is al wel gekeken op welke manier we jongeren hier meer betrokken kunnen maken. Zo willen we ze in de toekomst ook een plekje kunnen bieden. Maar ook voor andere mensen staan er nog mogelijkheden open. Er zijn al wel wat aanvragen geweest om het park te gebruiken, ook vanuit de inwoners zelf. Samen met de wijkraad willen we gaan kijken hoe we dit goed kunnen invullen. Het sociale aspect is er dus al wel een beetje, maar mag nog wat meer benadrukt gaan worden. Via Diamant-groep zijn we al wel een sociale werkplek, hiervoor bieden we de faciliteiten aan zoals werkplek, wat te drinken etc.

Een kinderboerderij is zoals ik al aangaf voor de omgeving vaak sowieso al een centrum voor educatie.


Heb je een bepaalde visie wanneer je dieren aanschaft?

Ik vind het belangrijk dat de dieren van een verantwoorde plek komen. Vooral de cavia’s en konijnen wilde ik van een opvang halen, omdat daar al zoveel dieren van zijn. Ik wil dan niet dat er nog meer dieren komen omdat wij ze zoeken.  De cavia’s zijn afkomstig uit de caviaopvang (onze caviaopvang Caviaplein). De konijnen zijn ex-fokkonijnen. De alpaca’s komen van een collega-kinderboerderij en de geiten van een particulier. Ik vind het vooral belangrijk dat ik er een goed gevoel bij heb wanneer ik dieren op het oog heb.

Ook op de kinderboerderij zelf willen we niet onnodig veel fokken, alleen wat we een goed plekje kunnen bieden op onze of op andere kinderboerderijen. Afhankelijk van de soort kijk ik eerst welke opties er zijn en dan kijk ik waar ik dieren op een verantwoorde wijze kan vinden.


Wie werken er allemaal op de kinderboerderij?

Naast een vrijwilligersteam werkt de gemeente Tilburg samen met Diamant-groep. We hebben de afgelopen periode een stagiaire gehad op vrijdag. We zijn nog geen erkend leerbedrijf, maar dat is straks wel de bedoeling. Eerst willen we zeker weten dat we voldoende werk voor ze hebben. En sowieso wil ik ook zeker weten dat ik zelf voldoende begeleiding kan geven aan degenen die stage willen lopen. Daarnaast moeten we werk op niveau kunnen bieden, wat op dit moment nog niet voor alle niveaus mogelijk is. Mensen die stage willen lopen moeten zich ook realiseren dat het werk op de kinderboerderij meer is dan alleen dieren verzorgen. Dat is slechts een deel van de activiteiten. Niet iedereen verwacht dat ze bijvoorbeeld ook onkruid moeten plukken of andere dingen in het onderhoud moeten doen. Ook dat wordt in de toekomst nog verder uitgewerkt.

Het vrijwilligersteam is op dit moment nog niet zo groot. Er komen twee dames helpen en een man houdt zich bezig met klussen. Met trajecten kunnen we ook nog een maatschappelijke functie vervullen. Het is voor mij vrij nieuw om de zorgkant er ook bij te doen. Het is een uitdaging om een stukje zorg mee te geven.

Meer weten? Check de Facebookpagina!

Over de schrijver
Reactie plaatsen