Het is mei!  8 feitjes over het kippenei

Onze kipjes thuis zijn weer lekker aan de leg! Dat betekent dat we veel verse eitjes kunnen eten van kipjes die op een diervriendelijke manier gehouden worden. 

Wist je dit al over eieren?

  1. De dooierkleur heeft geen invloed op de kwaliteit van het ei. Dit komt door (natuurlijke) kleurstoffen in het voer dat de kip gegeten heeft.
  2. Witte eieren zijn niet minder goed of beter dan bruine eieren. Dit heeft te maken met het kippenras: sommige kippen leggen witte eieren en andere leggen bruine eieren. Bruine eieren zijn soms duurder omdat de kippen die ze leggen vaak groter zijn en dus meer voer nodig hebben.
  3. Kippen kunnen grotere eieren gaan leggen naarmate ze ouder worden.
  4. Het record voor het leggen van de meeste kippeneieren ligt op zeven per dag en 371 per jaar. Gemiddeld legt een hen zo’n 300 eieren per jaar in de commerciële houderij.
  5. Verse eieren kun je beter niet pellen. De schaal plakt dan te veel vast aan het ei.
  6. Een oud ei loopt meer uit in de pan als je hem bakt. Een vers ei heeft een bolle dooier en stevig eiwit.
  7. Bevruchte eieren kun je gewoon opeten. Er gaat pas een kuiken groeien als er een kip op het ei gaat broeden. Een bevrucht ei heeft een witte stip op de dooier met een bollig vormpje.
  8. Eieren kun je beter niet in de koelkast bewaren. Dat heeft niet veel te maken met de houdbaarheid, maar eieren nemen geurtjes uit de omgeving op. Dus heb je zo'n lekker stuk stinkkaas in je koelkast staan, dan heb je waarschijnlijk vrij snel net zo'n lekkere stinkeieren.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen