Doen voor je knagers: een moestuin maken (pootjes podcast 14)

Doen voor je knagers: een moestuin maken (pootjes podcast 14)

Dit artikel is afkomstig uit het E-magazine Beestenplein

1 maart gaat het moestuinseizoen officieel los! Zelfs nu het zo koud is kun je al wat zaaien om binnenkort zelf verbouwde groenten te oogsten voor je cavia’s, konijnen of andere knagers. Of natuurlijk om zelf ook lekker van te eten.

Liever luisteren dan lezen? Beluister dit artikel dan via YouTube of Spotify


De voordelen van een eigen moestuin

De meeste groenten die je zelf kweekt bevatten meer vitamines en mineralen dan commercieel gekweekt voedsel. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen de oogst van groenten en het moment dat ze in de winkel liggen. Dat gaat gepaard met wat verlies aan voedingsstoffen. Groenten uit je eigen tuin belanden rechtstreeks vanuit de grond op je bord. Alles bij elkaar is zelf gekweekt eten dus veel rijker aan voedingsstoffen. Dat proef je overigens ook!

Als je de zaden goed gebruikt is het ook veel goedkoper om zelf voedsel te verbouwen. Uit een zakje van een paar euro kun je vele malen meer oogsten dan je in de winkel kunt kopen. Neem je bijvoorbeeld een zakje wortelzaad, dat net zoveel kost als één bos wortelen, of een zakje tomatenzaadjes die net zo duur zijn als een kilo tomaten. Maar je zult er vele malen meer van kunnen oogsten.

Daarnaast is het gewoon heel erg goed voor je om bezig te zijn met de natuur. Voor kinderen is het erg leerzaam, maar tegenwoordig staan ook veel volwassenen ver van de natuur en voedselproductie af. Veel mensen weten niet hoe hun eten groeit en waar het vandaan komt. Je leert niet alleen hoe bepaalde groentes groeien, maar ook meer over de seizoenen, over geduld hebben en ja… soms mislukt er iets.

Ook voor het milieu is het beter om zelf voedsel te verbouwen. Je hebt immers geen transport van en naar de verschillende bedrijven en er is geen verpakkingsmateriaal nodig. Dat scheelt aanzienlijk als je kijkt naar de belasting op het milieu.

Wat heb je nodig? 

Veel ruimte heb je helemaal niet nodig om een moestuintje voor je dieren te maken. Zelfs op een balkon kun je dus al lekker je gang gaan. Je kunt er dus zo veel of weinig ruimte voor vrij maken als je wilt en kunt.

Om te beginnen heb je een of meerdere diepe flinke moestuinbakken of potten nodig. Bijvoorbeeld van 30 x 30 cm. Ik vind de bakken van Makkelijke Moestuinen.nl ideaal, omdat je ze op iedere plek die je hebt neer kunt zetten. Ze verkopen ook hele goede moestuinvoeding. De diepte is belangrijk omdat sommige soorten groenten in de grond groeien, zoals radijsjes. Maar ga je bijvoorbeeld kruiden groeien, dan is de diepte van de bak minder van belang.

De zaden om groenten en kruiden te kunnen verbouwen zijn momenteel overal te koop. De meeste keuze heb je bij het tuincentrum. Kijk op het zakje wanneer de zaaitijd is om er zeker van te zijn dat je de juiste soorten en rassen meeneemt. Kijk ook even goed naar de zaai-afstand. Sommige groenten hebben maar weinig ruimte nodig, maar sommige juist heel veel.

Je heb ook aardig wat geduld nodig! Het kan, zeker als het nog wat koud is, wel even duren voordat de zaadjes kiemen. Daar is immers niet alleen vocht maar ook warmte voor nodig. Makkelijke Moestuinen heeft een app die je helpt om de zaden goed te planten en hoe je ze daarna moet verzorgen om uit te groeien tot een goed groenteplantje.

Al is het nog vroeg in het seizoen, er zijn al aardig wat groentes die je kunt zaaien. Inspiratie nodig? Kijk hier even mee!


Over de schrijver
Reactie plaatsen