5 soorten groenten en kruiden die je in maart al voor je dieren kunt zaaien

5 soorten groenten en kruiden die je in maart al voor je dieren kunt zaaien

Radijsjes

Radijzen zijn perfect om het seizoen mee te beginnen. Ze kiemen en groeien supersnel en je kunt ze na een paar weken al oogsten. Nog mooier: er passen veel radijzen in een bak of pot. Cavia’s en konijnen mogen behalve het radijsje ook het blad eten. Al deze leuke eigenschappen bij elkaar maakt het ook perfect om samen met je kinderen te laten groeien.

In radijs zitten veel vitamines en mineralen, waaronder veel vitamine C en K. Daarnaast zit er maar weinig energie in en, als je het vocht niet meetelt, veel vezels.

Spinazie

Spinazie staat natuurlijk bekend om zijn hoge ijzergehalte. Maar wist je dat er ook veel vitamine C, calcium en nog veel meer voedingsstoffen in zitten? Ook bevat spinazie veel vezels, weinig energie en heel veel fytonutrienten.

Spinazie kun je al vroeg zaaien en er passen best wel wat plantjes op een kleine ruimte. Het groeit snel en je kunt er lang van oogsten.

Platte peterselie of bladpeterselie

Je kunt natuurlijk verse peterselie in de supermarkt kopen. Maar het is heel eenvoudig om het zelf te kweken en de planten zijn veel sterker dan die uit een winkel-pot. Naast een heleboel vitamines zitten er veel antioxidanten in peterselie. Dit maakt het een uitstekende voedingsstof voor dieren die wel wat hulp met hun weerstand kunnen gebruiken.

Goed om te weten: vitamine C is hier ook veel in aanwezig, wat het een uitstekende oppepper maakt voor cavia’s. Zij kunnen zelf immers geen vitamine C aanmaken. Het calciumgehalte is ook erg hoog. Dit is gunstig voor groeiende en zogende dieren, maar een risico voor dieren met blaasproblemen.

Sla

Sla is een heerlijke en gezonde aanvulling op het menu van cavia’s en konijnen.

Geef sla in kleine beetjes per keer. Sommige dieren kunnen namelijk niet zo goed tegen het hoge vochtgehalte, net als bij komkommer.

Meiraap

Meiraapjes zijn een wat minder bekende groente, maar dat maakt ze niet minder gezond en lekker. Ze bevatten onder andere veel vitamine C, calcium, vitamine K en mangaan. Het blad is nog gezonder dan het knolletje zelf. Daarin zitten nog veel meer voedingsstoffen.

Meiraapjes kun je best dicht op elkaar zaaien en het blad kun je al vrij snel oogsten, namelijk al na 5 weken. De knolletjes hebben ongeveer 10 weken nodig om te groeien tot een volwaardige knol.

Bonus: goudsbloem

Goudsbloemen hebben een aantal gunstige eigenschappen voor de gezondheid van je dieren. De belangrijkste zijn hun kalmerende werking en de ondersteuning van de lever. Dit maakt het een hele nuttige plant voor dieren met bijvoorbeeld vachtproblemen en voor dieren met een algeheel mindere gezondheid.

Goudsbloemen fleuren je tuin of balkon ook meteen gezellig op en ze trekken nuttige insecten aan en weren insecten die we liever niet zien. Ze kunnen wekenlang bloeien, terwijl je ondertussen de bloemblaadjes kunt voeren.

Meer leren over kruiden voor cavia's en konijnen? Doe onze e-cursus Kruiden voor cavia's en Konijnen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen