Het is de afgelopen dagen flink warm geweest. Heerlijk om te wandelen in de zon, het is lang licht en de natuur is overdadig groen. Met warm weer zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden om er zeker van te zijn dat je hond op een veilige manier mee is.
1. Parasieten
Teken zijn in Nederland van het voorjaar tot het najaar aanwezig. Ze leven met name in lang gras, struiken en bomen. Ze laten zich vanaf een wat hogere plek op de hond (of op een ander dier of mens) vallen en bijten zich vast in de huid om bloed te kunnen drinken. Teken kunnen ziektes bij zich dragen, met name de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichiose. Hiervan kan je hond erg ziek worden.
Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om de kans op tekenbeten zo klein mogelijk te houden:
- Preventieve middelen: er zijn middelen te koop die teken doden in de vorm van banden, sprays of druppels. Wat het meest geschikt is hangt af van je dier en je eigen voorkeur. Let op: gebruik producten voor honden nooit op katten, dit is zeer gevaarlijk. Vooral in de warmste en vochtigste maanden kan het prettig zijn om een dergelijk middel te gebruiken.
- Nacontrole: controleer je hond na een wandeling op teken. Verwijder teken die vast zitten zo snel mogelijk om de kans op ziektes zo klein mogelijk te houden (en vergeet niet om jezelf ook te controleren). De meeste teken zitten in holtes (o.a. oksels, staartbasis), rond de oren en bij de hals.
- Verdere preventie: vermijd lang gras en struikjes, hierin zitten de meeste teken. Sommige bossen staan ook bekend om hun grote aantal teken.
2. Uitdroging
Met warm weer hebben honden extra vocht nodig. Ze raken hun warmte immers kwijt door te hijgen en hiervoor is vocht nodig. Vooral wanneer honden lekker aan het rondrennen, snuffelen en spelen zijn kan het geen kwaad om ze er nog even aan te herinneren dat ze misschien wat moeten drinken. Bied ze regelmatig kleine beetjes water aan. Zo kunnen ze ook niet te veel water in één keer drinken, wat zeker in combinatie met rennen en spelen kan leiden tot een maagtorsie. Drinkt je hond onderweg uit plassen of sloten? Zorg dan dat je zeker weet dat het water schoon genoeg is voordat hij erin staat.
3. Uitputting en oververhitting
Het kost je hond meer energie om zichzelf koel te houden wanneer het warm is. Dat kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je hond zich extra inspant. Ook hierbij is het dus extra belangrijk om wat extra pauzes in te lassen en een slokje water aan te bieden wanneer je ziet dat je hond veel hijgt. En natte niet al te koude handdoek kan ook helpen om warmte kwijt te raken. Zet je hond niet in een koud bad: die overgang is te groot, waardoor de bloedvaten vernauwen. Hierdoor krijgt een hond juist meer moeite om zijn warmte kwijt te raken.
Zeker in een droog gebied zonder slootjes en plassen is het extra belangrijk om hier alert op te zijn. Of als je een hond hebt die zijn pootjes liever droog houdt natuurlijk.
Loop sowieso liever geen langere stukken op het heetste moment van de dag (begin middag) op warme dagen. Loop je op asfalt of tegels? Houdt er dan ook rekening mee dat deze ondergrond zeer warm kan worden, waardoor de voetzolen van je hond serieus kunnen beschadigen. Voel bij twijfel met de buitenkant van je hand eens hoe heet dit kan worden.
4. Korte snuiten
Honden met korte snuiten, zoals de bulldog, kunnen met warmte extra last hebben van hun ademhaling. Dat kan onder andere komen door vernauwde neusgaten, een smallere luchtpijp of andere anatomische afwijkingen. Wanneer je je ademhaling moet gebruiken om je warmte kwijt te raken kun je je voorstellen dat het extra belangrijk is dat je goed kunt ademen. Wanneer je een hond hebt die daar makkelijk last van heeft, ga dan geen lange wandelingen of andere activiteiten ondernemen die veel inspanning vergen. Let ook op met dikke honden! Ook zij kunnen extra moeite hebben om hun warmte goed kwijt te raken. En zo zal een hond in goede conditie ook veel minder moeite hebben met warm weer.
5. Overprikkeling
Op een wandeling gebeurt er van alles. Net als bij mensen heeft een hond ook een grens waarna hij overprikkeld raakt. Met warm weer kan dat sneller zijn dan dat je gewend bent. Kijk zelf van tevoren met welk doel je gaat wandelen. Wil je dat je hond zijn energie kwijt kan? Of wil je gewoon een rustige lange wandeling maken? Stem je activiteit en wat je hond kan doen hierop af. Zie je dat je hond overprikkeld raakt, probeer hem dan te kalmeren op een manier die voor jouw hond werk. Zo kun je daarna weer even door met een relaxte hond.
In alle gevallen: kijk naar je hond! Let op gedrag wat voor hem wel en niet normaal is en pas je activiteiten hierop aan. Zo blijft wandelen voor iedereen fijn.