Wat meer over voeding: wilgenbast

Dit artikel is onderdeel van het januari-nummer van Beestenplein Magazine. Lid worden of gratis het proefnummer inzien? Check kenniscentrum.beestenplein.nl!

De wilgenboom wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt door mensen, met name als pijnstiller, ontstekingsremmer bij gewrichtsproblemen en botbreuken en om koorts te verlagen. Niet heel vreemd, want er zit een stofje in de schors dat een voorloper van aspirine is. De bladeren hebben deze werking ook, maar wel in mindere mate dan de schors.

Wilgenschors kan je dieren dus helpen als natuurlijke pijnstiller en om eventuele koorts te verlagen. Daarnaast zitten er looistoffen in. Dit zijn stoffen die een plant oorspronkelijk heeft gemaakt als bescherming van zichzelf. Daarom zitten ze meestal in de buitenste laag van de plant. Ze hebben echter ook een beschermende werking voor dieren en mensen, omdat ze een beschermlaagje kunnen trekken over weefsels door aan eiwitten te binden. Hierdoor kunnen looistoffen onder andere helpen bij bijvoorbeeld diarree of ontstekingen in het verteringsstelsel.

Je kunt cavia’s, konijnen en andere knagers verse of gedroogde wilgentakken geven. Dat is niet alleen goed voor de werkzame stoffen die ze kunnen eten, maar ook om ze te voorzien in hun knaagbehoefte. De meeste dieren zullen de bast er met plezier af knagen!

Zeker voor oudere dieren die wat stijf zijn, dieren met ontstekingen of dieren met chronische pijn is dat dus extra nuttig.

Let even op met zogende dieren en kleintjes, die kun je beter geen wilgentakken geven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen