Wat is een normaal gewicht voor een cavia?
De meeste volwassen cavia’s wegen tussen de 1000 en 1500 gram. Er is echter niet één standaardgewicht voor cavia’s. Je hebt grote en kleine dieren, cavia’s die gedrongen zijn van bouw of juist heel lang. Daarom is alleen aan de hand van het gewicht van een cavia niet te zeggen of hij of zij te dik of te dun is.
Waardoor wordt een cavia te dik?
Een cavia kan te dik worden door een stukje erfelijke aanleg, maar de meeste dieren zijn te dik wegens een andere reden. Vaak is het een combinatie van te weinig beweging en de verkeerde voeding (net als bij onszelf vaak het geval is). De meeste cavia’s zijn van nature vrij “lui”, zeker wanneer ze iedere dag hetzelfde meemaken in een relatief kleine kooi. Als ze dan ook nog eens veel energierijke voeding eten in plaats van vezelrijk en energie-arm voer is de kans groot dat ze dik worden.
Waarom is het ongezond voor een cavia om te dik te zijn?
Een huisdier mag het goed hebben en daar hoort verwennerij wel een beetje bij. Maar een te dikke cavia heeft het eigenlijk niet zo goed meer, omdat de gezondheid dan in gevaar kan komen. Denk hierbij aan bovenmatig veel vet, dat zich onder andere ophoopt rondom de organen. Dit kan het functioneren ervan beperken. Daarnaast draagt de cavia dit gewicht met zich mee, wat de gewrichten extra belast. Dat kan leiden tot artrose. Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslijt, waardoor het bot niet meer beschermd is en zelfs kan gaan woekeren. Bewegen wordt hierdoor erg pijnlijk. Ook kan een cavia die dik is bij warm weer problemen krijgen om zijn warmte kwijt te kunnen.
Wanneer is een cavia te dik?
Het is op basis van het gewicht niet te zeggen of een cavia te dik is. Meestal kun je dit een beetje zien aan de vorm, maar het beste kun je het voelen. Het vet dat zich rondom de ingewanden ophoopt is niet direct voelbaar, maar vaak voel je dat het diertje bij het oppakken erg veel vetranden heeft aan de zijkanten. Ook voel je veel vetweefsel (wat voelt als kleine trosjes) in de huid van de oksels.
Mag een cavia op dieet?
De term "dieet" houdt niet direct in dat je je dieren onthoudt van voeding op bepaalde momenten van de dag. Bij cavia’s (maar ook bij konijnen) kan dat zelfs levensgevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat je het dieet wat hij nu krijg aanpast, dus je wilt de samenstelling van het menu veranderen. Je cavia mag dus wel degelijk op dieet.
Wat is een goed dieet voor een cavia? En wat niet?
Een cavia die op dieet moet geef je, net als iedere andere cavia, altijd onbeperkt toegang tot vers hooi. Eten ze dat niet zo graag? Varieer dan met verschillende hooisoorten of andere vezelrijke alternatieven, zoals groene haver of speciale hooimixen (bijvoorbeeld Pippa&Koda Hooimix Support).
Geef je gemengd voer met veel granen ertussen? Wissel dat dan in voor een minder energierijk alternatief van geperst caviavoer. Hierin kunnen dieren niet selecteren en dus niet eerst de lekkerste (vaak minder gezonde) stukjes ertussenuit eten. Ook energierijke knaagdierenmuesli en andere tussendoortjes zoals knaagstengels en bananenstukjes kun je beter even niet geven. Gedroogde kruidenmixen zijn dan weer wel gezonde aanvullingen op het menu, meestal geldt hoe groener hoe beter, zoals de enJOY Vezeltjesmix.
Wanneer je meer dan een handje brokjes per dag geeft, beperk de hoeveelheid brokjes dan tot een handje. Geef je al niet zoveel brokjes, geef dan gerust de helft. Brokjes geven een basis aan voedingsstoffen en als het op is moeten cavia’s hooi gaan eten. Het is dus niet zielig als het bakje leeg is! Zeker als je cavia's ook nog een gevarieerd menu van verse groenten krijgen is de kans op voedingstekorten erg klein.
Geef verder geen fruit of energierijke groenten. De meeste bladgroenten en bijvoorbeeld potjes met verse kruiden uit de supermarkt zijn juist arm aan energie (en ze bevatten vaak heel veel voedingsstoffen die belangrijk zijn).
Meer bewegen
Afvallen gaat makkelijker wanneer naast een ander dieet ook meer bewogen wordt. Je kunt cavia’s stimuleren om meer te bewegen door ze meer bewegingsruimte te geven. Heb je geen plek voor een hele grote vaste kooi? Laat je dieren dan regelmatig op onderzoek uit gaan in een losse ren die je weer op kunt bergen. Daarnaast kun je het voer wat je geeft ook op een andere manier aanbieden. Brokjes kunnen bijvoorbeeld in een voerspeeltje, hooi in een hooibal (wel ophangen!) of hooiruif, en groenten kun je met een wasknijper of groentepen ook een eindje van de grond af hangen zodat ze er wat voor moeten doen. Gedroogde kruiden lenen zich er uitstekend voor om door het hok of bijvoorbeeld op een huisje gelegd te worden.
Wat als je een dikke en dunne cavia hebt?
Heb je een te dikke en een dunnere cavia samen zitten? Zet de dunnere cavia dan even apart met wat lekkers dat de andere cavia niet mag hebben of zet de dikkere cavia even apart terwijl de dunnere cavia iets extra’s krijgt. Het is overigens vrij normaal dat bij twee cavia’s die samen leven de ene wat dikker en de ander wat dunner is. Dat kan geen kwaad, zolang het verschil maar niet te extreem wordt.
Ten slotte
Meten is weten. En hoewel er geen standaard gewicht is voor alle cavia’s, kan het geen kwaad om je cavia’s iedere week even te wegen en hun gewichten op een lijstje bij te houden. Zo zie je namelijk eenvoudig of het gewicht van je dieren stabiel blijft of dat het een eindeloze stijgende lijn is. Dat is voor een jonge cavia natuurlijk normaal, maar een cavia van 1 tot 1,5 jaar hoeft niet meer constant aan te komen. Dan is het misschien wel de moeite om een dieet te overwegen. Andersom ze je zo ook duidelijk of een cavia structureel afvalt.
De producten in dit artikel zijn allemaal verkrijgbaar in onze webshop: shop.beestenplein.nl.
Meer lezen over huisdieren? Meld je aan voor ons E-magazine!