Waarom zijn konijnen geen knaagdieren?
21 oktober 2022 

Waarom zijn konijnen geen knaagdieren?

Konijnen worden vaak onterecht tot de knaagdieren (Rodentia) gerekend. Hiertoe behoren onder andere cavia’s, chinchilla’s, degoes, eekhoorns, muizen, ratten en hamsters. Aangezien ze veel op elkaar lijken is dat ook niet zo vreemd.

Konijnen behoren echter tot de haasachtigen (Lagomorpha), net als hazen. Het verschil tussen knaagdieren en haasachtigen zit met name in het gebit: konijnen en hazen zijn zogenaamde dubbeltandigen. Achter hun snijtanden hebben zij twee kleinere stifttanden. Hierdoor hebben ze in tegenstelling tot knaagdieren geen twee maar vier snijtanden in de bovenkaak. Net als bij knaagdieren groeien de tanden wel constant door. Door maalbewegingen te maken slijt hun gebit netjes af. Als zij dit niet doen kunnen ze gebitsproblemen krijgen, zorg daarom dat konijnen voldoende vezelrijke voeding (met name hooi) eten.

Daarnaast is de bovenlip van haasachtigen gespleten en kunnen zij hun neusgaten open en dicht doen.

Net als onder andere cavia’s eten konijnen een deel van hun eigen keutels op om de voedingsstoffen die daarin zitten zo goed mogelijk te kunnen benutten. Dat heet coprofagie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen