Alles over caviatandjes

Cavia's zijn herbivoren en eten dus uitsluitend plantaardig materiaal. Ze eten van nature veel vezelrijke voeding en hebben een lang spijsverteringsstelsel dat hier helemaal op aangepast is. De darmen zijn bijvoorbeeld lang en de blinde darm is zeer goed ontwikkeld (in tegenstelling tot bij mensen). Daarnaast eten ze een deel van hun keutels weer op, dit zijn de blindedarmkeutels. Ook het gebit van cavia's is aangepast aan dit plantenmenu.  Cavia's hebben 4 snijtanden en 16 kiezen, ze hebben geen hoektanden. De tanden en kiezen groeien ruim een halve centimeter per maand. Door te kauwen en knagen blijft het gebit op de gewenste lengte.

Hoe hoort het gebit eruit te zien?

De kiezen van een cavia kan je niet zomaar zien, omdat ze verder in de bek liggen. De snijtanden daarentegen zijn eenvoudig te controleren. Ze horen niet te lang te zijn met een recht snijvlak. De twee bovenste snijtanden zijn ongeveer 0,7 cm lang, de onderste tanden zijn ruim 1 cm.

 

Brugvorming van kiezen over de tong

Te lange snijtanden en een scheef snijvlak


Wanneer gaat het niet goed?

Wanneer er te weinig of verkeerde maalbewegingen gemaakt worden slijten de tanden en kiezen niet op de juiste manier. Hierdoor kan brugvorming over de tong plaatsvinden, waardoor de cavia in het ergste geval niet meer kan eten (zie foto).

Signalen van gebitsproblemen

Een cavia met gebitsproblemen valt geleidelijk af en gaat geleidelijk minder eten. Op het moment dat ze vrijwel niets meer eten ben je meestal te laat. Daarom is het verstandig om je cavia's wekelijks te wegen, zodat je het gewichtsverloop goed bij kan houden. Kijk ook goed of de cavia echt eet, want een cavia die niet kan eten zal toch proberen. Daarnaast kan je de voortanden van je cavia's regelmatig controleren (zeker als je iets vermoedt). Als die niet mooi kort en recht zijn is de kans aanwezig dat er bij de kiezen ook een probleem zit.  Ga dan naar een gespecialiseerde dierenarts die veel ervaring heeft met het behandelen van cavia's.

Hoe houd je het gebit gezond?

Er zit een erfelijke factor in de gezondheid van het caviagebit die je als baasje niet kan beïnvloeden. Wat kan je wel doen?

Veel vezelrijke voeding Vooral vezelrijke voeding zorgt dat de cavia veel kauwt en dus veel maalbewegingen maakt met het gebit. Dat is nodig om het hooi fijn te malen om het goed te kunnen verteren. Geef dus altijd onbeperkt hooi en varieer eventueel.  Hebben je cavia's moeite met hooi eten?

Vitamine C Een tekort aan vitamine C kan leiden tot allerlei problemen, waaronder (kaak)gewrichtsproblemen, spierzwakte en een slechte eetlust. Hierdoor kan het gebit verkeerd afslijten. Omdat cavia's geen vitamine C kunnen aanmaken moeten ze het via hun voeding binnen krijgen. Dat kan door verse groenten te geven en brokjes met minstens 1000mg gestabiliseerde vitamine C per kilogram voer. Ze hebben dit iedere dag nodig in hun voeding, omdat deze vitamine niet opgeslagen wordt in het lichaam. Een constante nieuwe aanvoer in de voeding is dus essentieel. Een teveel aan vitamine C wordt weer uitgeplast, dus voor een overmaat hoef je niet bang te zijn. Onder andere in paprika, boerenkool, broccoli en verse peterselie zit veel vitamine C.

Natuurlijke en vezelrijke voeding voor cavia's vind je in onze webshop: shop.beestenplein.nl!

Over de schrijver
Ida Kuiper
Door

Ida Kuiper

op 31 Jul 2020

Heel informatief allemaal. Ik zou graag een paar vragen stellen. Kan dat? Ida

admin
Door

admin

op 03 Aug 2020

Ja hoor, je kan het beste even naar ons mailen!

Reactie plaatsen