Waarom een volwassen herplaatser een fantastische keuze is
16 februari 2018 
in Cavia's

Waarom een volwassen herplaatser een fantastische keuze is

Honden, katten, cavia's, konijnen,..... wij zijn er gek op. En zolang wij daar gek op zijn zullen er ook dieren zijn die niet meer gewenst of gewild zijn: de herplaatsers. De dieren die al een baasje gehad hebben en een tweede of misschien wel derde kans verdienen. Natuurlijk is een jong diertje veel schattiger. En je hebt er nog alle invloed op wat het diertje mee gaat maken. Maar wil dat zeggen dat al die dieren die een gouden mand zoeken niet geschikt zouden zijn? Absoluut niet! 

1. Je geeft dieren een tweede kans 

De dieren in een opvang hebben er niet voor gekozen om afgestaan te worden. Hoe fijn is het dan als je hen een tweede kans kunt geven op een fijn leven! 

2. Je weet wat voor karakter het dier heeft 

Een jong dier kan je beter vormen, dat klopt. Maar het karakter van een jong dier is niet altijd te voorspellen, zeker bij knaagdieren en konijnen. Bij een volwassen dier is dit karakter al gevormd en heb je dus een beter beeld wat je kunt verwachten. En daardoor kan zo'n volwassen dier misschien zelfs beter aan je verwachtingen voldoen, omdat je kunt kijken wat het beste bij jou en je situatie past. 

3. Soms klikt het beter met een volwassen dier 

Neem je er een dier bij als soortgenoot voor je huisdier? Sommige dieren zitten helemaal niet te wachten op een jong druk en ongemanierd maatje. Dan kan het zomaar zijn dat een een leeftijdsgenoot beter past. Daarnaast weet je beter wat voor karakter beide dieren hebben, wat makkelijker matcht.


Wij hebben een caviaopvang. Elke week worden er cavia's bij ons afgestaan. Soms omdat ze niet meer gewenst zijn, soms omdat de oude baasjes geen andere keus hebben, bijvoorbeeld door allergieën of een veranderde gezinssituatie. De meeste dieren zijn al volwassen. Dat is soms een reden om niet voor hen te kiezen. Die keuze respecteren we altijd. Maar wij zijn ook heel dankbaar wanneer mensen juist volwassen of oudere dieren adopteren. En dat is een prachtig besluit!


Over de schrijver
Reactie plaatsen