4 tips om je buiten-cavia's of konijnen door de kou te helpen

4 tips om je buiten-cavia's of konijnen door de kou te helpen

Wat een kou zo net voordat het voorjaar zou moeten beginnen. Er zijn cavia's en konijnen die buiten leven. Zolang ze gezond zijn en het gewend zijn kan dat ook prima. Wat extra maatregelen zijn echter welkom om er zeker van te zijn dat ze ook deze extra koude periode goed doorkomen: 

1. Droog en beschut

Zeer belangrijk: een schuilplaats waarin je dieren op kunnen warmen. Dat hoeft geen verwarmd huisje te zijn. Wat wel?

  • Een verblijf dat een stukje van de grond staat zodat de kou er niet vanuit de grond in kan trekken.
  • Zorg dat het schuilhuisje een kleine opening heeft zodat er niet teveel koude lucht naar binnen komt of erdoorheen kan trekken.
  • Een niet te grote schuilplaats zodat de lichaamswarmte van je dieren makkelijker blijft hangen.
  • Zorg dat het verblijf beschut staat. Hang eventueel dekens over het hok als er een koude wind op staat of als het sneeuwt.
  • Indien mogelijk een geïsoleerd hokje. Is dat niet mogelijk? Je kan altijd een extra schuilhuisje in de schuilplaats zetten
  • Een dikke laag warme bodembedekking, zoals grove houtvezel of gerststro (dit is zachter dan tarwestro), of natuurlijk een extra dikke pluk hooi. 

2. Soortgenoot

Een soortgenoot is fijn om tegenaan te kruipen, zo houden dieren elkaar makkelijker warm. Dit heeft zelfs een naam: huddling.  

3. Voeding

Stimuleer je dieren om goed te eten: hierdoor krijgen ze energie binnen en bij de vertering van het voedsel komt warmte vrij. Ze mogen dan best wat extra dikmakers krijgen, zoals enJOY muesli, erwtenvlokken of wat fruit. Zorg dat je dieren ook goed hooi blijven eten en geef eventueel wat extra lekker hooi, zoals kruidenhooi. En extra groente kunnen natuurlijk ook geen kwaad :)  

4. Drinken

Die drinkfles of dat waterbakje bevriest natuurlijk snel. Controleer en ververs het daarom meerdere keren per dag, zodat je dieren de gelegenheid hebben om te drinken. Je kan ze daarnaast wat extra groenten geven, daarin zit ook vocht waardoor ze minder behoefte hebben om te drinken. Geef het in kleine beetjes, zodat ze het niet laten liggen (en het ook bevriest). 

Gezondheid boven alles! 

Een gezond dier dat gewend is buiten te leven zal geen problemen hebben met de kou. Is je dier echter niet helemaal in orde of zelfs ziek? Dan is het noodzakelijk om hem warm te houden. Een ziek dier kan zichzelf niet warm houden en zal in de vrieskou ten dode opgeschreven zijn.  Voel jij je er als baasje niet prettig bij dat je dieren in de vrieskou zitten of twijfel je? Haal je dieren dan NIET zomaar binnen in de huiskamer (tenzij ze echt ziek zijn). Ten eerste kan dat erg stressvol zijn voor dieren die normaal lekker rustig buiten leven. Daarnaast zullen ze moeite krijgen met het enorme temperatuurverschil. Zet ze daarom liever in een garage of schuur, waar de temperatuur wat hoger is dan buiten maar lager dan in huis. Cavia's en konijnen kunnen beter tegen kou dan warmte, dus waarschijnlijk vinden ze dat zelfs prettiger.

 

Een schuilhok dat van de grond staat met een kleine ingang en een lekkere dikke laag strooisel. Het hokje was dubbelwandig met wat tempex ertussen. Let er ook op dat alle dieren ook daadwerkelijk naar binnen mogen van elkaar.

Over de schrijver
Erik Brands
Door

Erik Brands

op 18 Feb 2019

zeer nuttige en belangrijke informatie niets aan toe te voegen . over alles nagedacht. Kan niet beter. zo hebben cavia.s het prima naar hun zin.

Reactie plaatsen