Pootjes Podcast 013 | Info-cast: Voeding voor oudere cavia's en konijnen

Pootjes Podcast 013 | Info-cast: Voeding voor oudere cavia's en konijnen

Deze podcast is te beluisteren op YouTube en Spotify via de Pootjes Podcast Beestenplein.


Tekst uit de podcast:

Als je cavia’s of konijnen ouder worden kan hun voedingsbehoefte veranderen en hebben ze soms nog meer aanpassingen nodig in hun verzorging. Waar kun je ze in ondersteunen?

Wat verandert in het lichaam? 

Als je dier ouder wordt is verandert zijn lichaam, het “verslijt”. Het immuunsysteem kan bijvoorbeeld minder aan, de spieren worden minder groot en de organen verslijten, zoals de darmen en de nieren. Ook zullen de gewrichten wat verslijten, het zicht kan afnemen, etc. Dat vraagt wat aanpassingen in het hok, zodat ze zich makkelijk kunnen blijven verplaatsen.

Met voeding kan je heel veel doen om het lichaam van je dieren te ondersteunen. Het gezond houden van de spijsvertering is belangrijk, omdat dit de plek is waar voedingsstoffen worden opgenomen om gebruikt kunnen gaan worden voor allerlei belangrijke functies. Door het verteringsstelsel gezond te houden komen de voedingsstoffen die je geeft dus ook het beste tot hun recht, iets wat extra belangrijk is als de darmen al wat minder functioneren.

Zorg voor een goede hooiopname

Hooi is de hoofdvoeding voor cavia’s en konijnen, ook voor oudere dieren. Als ze dit goed eten blijft hun spijsvertering zo gezond mogelijk, evenals hun gebit. Eten je dieren niet zo graag hooi? Probeer dan te variëren of geef andere vezelrijke voeding bij. Meer tips hierover vind je in deze podcast.

Zorg voor voldoende vitamines, mineralen en fytonutriënten

Een ouder dier is over het algemeen wat zwakker. Dan kan het zeker goed zijn om wat extra voedingsstoffen aan te bieden. En het liefst met veel variatie, zodat ze zeker niets tekort komen. Overdrijf niet, maar geef bijvoorbeeld een beetje extra groenten en een kruidenmix die ondersteunt. Dit is waardevoller dan extra brokjes bijgeven (hiervan is een basis van 25 gram per kilogram voldoende).

Goede kruiden voor de weerstand zijn bijvoorbeeld Echinacea, weegbree, keukenkruiden zoals basilicum, peterselie, pepermunt, selderij (werkt o.a. vochtafdrijvend) en dille en paardenbloemen. Je kunt ze in kleine hoeveelheden los bijgeven of in een kruidenmix, zowel gedroogd als vers.

Voorbeelden van goede kruidenmixen voor oudere dieren in onze webshop zijn de Mix van de Seniorensoos, Mix van Roefke, Pippa&Koda Multimix, stengeltjesmix, Pippa&Koda Vacht- en Groeimix, Pippa&Koda Urinewegenmix en Pippa&Koda Weerstand-mix.

Geef wat extra eiwitten

Veel belangrijke structuren en stofjes in het lichaam worden opgebouwd uit eiwitten. Denk hierbij aan de spieren, hormonen en antistoffen van het afweersysteem. Het oudere lichaam wordt minder efficiënt, waardoor het heel waardevol kan zijn om wat extra eiwitten aan te bieden. Geef niet teveel extra eiwitten bij. Dit kan het lichaam juist weer onnodig belasten, omdat overtollig eiwit weer omgezet en afgevoerd moet worden.

Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje erwtenvlokken, wat rijker hooi (zoals JustGrass) of eiwitrijke groenten of kruiden bijgeven, zoals klaver, spinazie, broccoli of luzerne.

Houd de waterfles in de gaten

Water voert de voedingsstoffen aan door het lichaam en voert afvalstoffen af. Omdat de nieren vaak wat minder goed functioneren is het extra belangrijk dat je cavia’s of konijnen voldoende drinken. Zet eventueel een waterbakje extra neer en zorg dat water makkelijk bereikbaar is. Als je veel groenten geeft kan het zijn dat je dieren niet zoveel drinken omdat ze daar veel vocht uit halen.

Heb je oudere cavia’s of konijnen, wees dan extra alert op veranderingen in gedrag. Het kan ook heel nuttig zijn om je dieren regelmatig te wegen. Zo vallen schommelingen in het gewicht sneller op en kun je sneller ingrijpen.

Meer lezen over huisdieren? Meld je aan voor ons E-magazine!

Over de schrijver
Reactie plaatsen